Inspirováno mateřstvím i ztrátami. Písničkářka Trchová po letech vydala album

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Pocity spojené s dvojnásobným mateřstvím i rodinnými ztrátami zachycuje písničkářka Martina Trchová na novém albu nazvaném 90 % štěstí. Na své první desce po osmileté pauze si všímá třeba také detailů každodenního městského života.
Písničkářka a výtvarnice Martina Trchová v roce 2022, kdy vydražila některé své obrazy ve prospěch lidí prchajících před válkou na Ukrajině.
Písničkářka a výtvarnice Martina Trchová v roce 2022, kdy vydražila některé své obrazy ve prospěch lidí prchajících před válkou na Ukrajině. | Foto: ČTK

Nahrávka obsahuje 11 autorských skladeb, kromě CD je dostupná na vinylu. Vydala ji firma Indies Scope. Vznikla ve spolupráci s hudebníkem Martinem Kyšperským z kapely Květy, který k natáčení přizval jazzového bubeníka Martina Nováka, violoncellistku Alžbětu Rolečkovou nebo trumpetistu Christoffera Strandha.

"Aranžérsky pronikly do písniček i různé elektronické zvuky a témata se od posledního alba značně proměnila," říká Trchová. Novinku označuje za "intimní desku inspirovanou mateřstvím, ale i ztrátami v rodině". Zatímco na té předchozí více hledala, nyní už podle svých slov častěji cosi nachází.

Martina Trchová se na hudební scéně pohybuje od začátku milénia. Debutovala roku 2005 albem Čerstvě natřeno, o pět let později následoval titul Takhle ve mně vyjou vlci. V roce 2016 vydala Holobyt, který získal cenu Anděl v kategorii Folk a country.

"Těch osm let přineslo do mého života mnoho změn v podobě přesunu do Brna, rozpuštění pražské kapely a příchodu dvou dcer. Potřebovala jsem čas si vše prožít, obtisknout do písní a zároveň jsem toužila přijít také s trochu jiným zvukem, než na jaký byli mí posluchači zvyklí," popisuje umělkyně.

Album pokřtí 11. listopadu v brněnském Kabinetu múz a dva dny nato v pražské Čítárně Unijazzu. V Brně bude kmotrou desky violoncellistka Dorota Barová, v Praze pak básnířka Anna Beata Háblová.

Video: Singl Slova z nového alba Martiny Trchové

Singl Slova z nového alba Martiny Trchové. | Video: Indies Scope
 

Právě se děje

Další zprávy