Maďarský Sziget svedl k sobě Gipsy.cz a Gogol Bordello

Roman Staněk
11. 8. 2007 11:44
Eugene Hutz si s Gipsy.cz střihl Romano Hip Hop

Sziget - Na koncert Gipsy.cz do Romského stanu přišlo na budapešťském Szigetu podívat tolik lidí, že se ani nevešli dovnitř a mnozí museli postávat venku, kde se schylovalo k velké bouřce a začínalo pršet. Přesto vydrželi a mohli vidět, jak si Gipsy.cz  kromě svých pecek střihli dvě věci se zpěvákem Gogol Bordello Eugenem Hutzem.

Jaké to je to hrát na největších evropských festivalech, a ještě při tom jamovat se zpěvákem momentálně asi nejpopulárnější "romské" kapely, který zase pro změnu jamuje třeba s Madonnou? Bezprostředně po koncertu odpovídali rapper Radoslav "Gipsy" Banga a houslista Vojta Lavička.

Jamujete takhle často s Gogol Bordello?
RB
: Vůbec. My se sice s Evženem známe už déle, ale dneska to byla taková premiéra, naše společná pařba. Už jsem kdysi chystali nějakou spolupráci: my, Gogol Bordello a ještě System of a Down. Časově jsme to ale nikdo nestihli. Teď jsme spolupráci obnovili, budeme se podílet na projektech, které Gogol Bordello chystají.

Gipsy.cz při online rozhovoru pro Showbizz.cz
Gipsy.cz při online rozhovoru pro Showbizz.cz | Foto: Ondřej Besperát

Můžeš to nějak specifikovat?
RB
: To je ještě hodně obecné a nechci to zakřiknout, ale první nabídka, kterou jsem dostal, je projekt ruských a východoevropských romských hiphopových kapel, kde bych rapoval. Ale chystáme spolupráci i přímo s Gogol Bordello. Tentokrát jdeme natvrdo přes manažery a uvidíme, co z toho bude.

Takže by mohl být v brzké době nějaký společný koncert obou kapel?
RB:
My jsme se bavili o nějakých koncertech třeba v New Yorku nebo na nějakých akcích, které Evžen pořádá. Zatím je to ve fázi jednání, ale věřím, že to dobře dopadne.

Viděl jsi vlasně dnešní koncert Gogol Bordello na Szigetu?
RB:
Já se přiznám, že mi bylo dost blbě, takže jsem jen ležel v autě a modlil se, ať přežiju dnešní den. Od rána mi bylo zle. No ale já jejich koncerty znám důvěrně, takže si dokážu představit, co tady vyvedli.

Co říkáš na jejich novou desku?
RB:
Je výborná. Dostal jsem všechny desky, nejvíc se mi líbí Gipsy Punks, to je moje bible. Ale i to nový je super. Já si cením práce, kterou Gogol Bordello dělají, přeju jim ty jejich úspěchy - i ten jako koncert s Madonnou. Dali tomu strašný koule, jsou to šílenci.

Zpěvák Eugene Hutz si zahrál s Gipsy.cz
Zpěvák Eugene Hutz si zahrál s Gipsy.cz | Foto: Aktuálně.cz

Jako jedna z mála českých kapel koncertujete na největších evropských festivalech: byli jste na Glastonbury, v Belgii, teď na Szigetu. Jaký je rozdíl, když hrajete u nás, kde vás všichni znají, a třeba tady v Maďarsku?
RB:
Musím říct, že naše jméno se rozšiřuje dost rychle, takže byly i místa, kde nás lidé předem znali. Třeba v Belgii se hrál klip Romano hiphop na místních televizích. Někde je to lepší a někde horší, ale vždycky je to dobrý. Lidi vždycky zaberou, věříme, že umíme rozhýbat všechny.

Na který z těch koncertů rádi vzpomínáte?
VL:
Na Glastonbury jsme hráli v tom nejmenším stanu, ale třeba v Belgii jsme vystupovali na velké stage. Takže jsme hráli proti dobrým kapelám na jiných pódiích a lidi přišli. Teď v říjnu letíme do Koreje,  tak uvidíme, jak lidi budou reagovat tam.

Jste vy a Gogol Bordello romská hudba 21. století?

RB: My jsme v prvním případě Gipsy.cz a děláme to, co Romové dělali vždycky. Z toho, co je lokálnímu obyvatelstvu nějak blízké, si vezmeme prvky, které se nám líbí, a  předěláme si to do formy, která je nám blízká. Ale věřím, že jsme nejen romská hudba 21. století, ale taky, že jsme nastartovali v Čechách novou vlnu. Že po nás přijdou další a lepší.
VL: My nejsme v žádným případě romská hudba. To kategoricky odmítám. Pravá romská hudba existuje pouze v Indii. Všechny ty balkánský a jiný kapely hrají místní folklór, který si upravují. Třeba teď je z tradiční muziky v kursu a mně se taky strašně líbí klezmer - uvažuju o tom, že ho začnu hrát taky.
RB: Definice romské hudby je docela složitá. Prostě nezáleží na tom, co se hraje, ale že to hrajou ti cikáni.

Foto: Aktuálně.cz

Příští týden přinese Aktuálně.cz exkluzivní rozhovor s Eugenem Hutzem, ve kterém hovoří o Gipsy.cz i o novém albu Super Taranta!.

 

 

Právě se děje

Další zprávy