Prestižní knihou roku je Mistr Matisse

ČTK, kul
25. 1. 2006 10:00
Londýn - Letošní Whitbreadovou knihou roku byl překvapivě vyhlášen životopis Matisse the Master (Mistr Matisse) Hilary Spurlingové.

"Bylo to neuvěřitelně těsné. Nikdy jsem nebyl v nějaké porotě, ve které by to bylo tak těsné," prohlásil předseda poroty Michael Morpurgo po hlasování. Podle agentury Reuters se mezi porotci při rozhodování o udělení nejprestižnější britské literární ceny strhla dokonce slovní bitka a vítězství Spurlingové je překvapením.

Spurlingové se podařilo skvěle přiblížit osobnost Matisse a vytvořit jednu z nejlepších biografií posledních let, tlumočil nakonec Morpurgo názor většiny porotců. Pětašedesátiletá autorka obdržela za tuto knihu začátkem měsíce již Whitbreadovu cenu za nejlepší životopis. Literární recenzentka na dvoudílné publikaci pracovala 15 let.

Za favoritku na Whitbreadovu knihu roku však byla považována skotská spisovatelka Ali Smithová, jejíž kniha The Accidental (Náhodná) byla 3. ledna v rámci pěti "jednotlivých" Whitbreadových cen vyhlášena románem roku. Nakonec skončila až na třetím místě za Kate Thompsonovou, která se svou nejlepší knihou pro děti The New Policeman (Nový policista) zaostala jen těsně za laureátkou.

O knihu roku dále bojoval Tash Aw s titulem Harmony Silk Factory (držitel ceny za první román) a Christopher Logue, držitel letošní Whitbreadovy ceny za poezii za sbírku Cold Calls. Ceremoniál se konal v úterý večer v londýnském The Brewery.

Whitbreadova cena v různých kategoriích přináší vítězům 5000 liber a držiteli "knihy roku" 25 tisíc liber. Byla založena v roce 1971 pro knihy vydané ve Spojeném království a Irsku; letos se o ni ucházelo rekordních 476 titulů. Stejně jako další věhlasná trofej, Bookerova cena, zajistí většinou vítězům nejen popularitu a prestiž, ale i vysoké prodeje.

Obě ceny se těší už při nominacích velké mediální pozornosti, na vítěze jsou vypisovány i sázky; to vše ve výsledku napomáhá propagaci literatury a knih. O totéž se - inspirována pohledem na ostrovy - v českých poměrech pokouší Magnesia Litera.

Oficiální stránky Whitbreadovy ceny naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy