Slovenské divadlo přiváží to nejlepší

RiK, ČTK
11. 1. 2006 12:00
Praha - Operní soubor Slovenského národního divadla z Bratislavy přiveze o víkendu do Prahy Brittenova Petera Grimese a Čajkovského Evžena Oněgina.
Záběr z představení Evžen Oněgin ve SND
Záběr z představení Evžen Oněgin ve SND | Foto: http://snd.sk

Na pražská představení je zatím dostatek lístků, což nebývá u vystoupení SND v zvykem. Na oba večery dokonce platí 50 % sleva.

"Oněgina, jehož představení jsou dlouho dopředu vyprodána, nastudoval na podzim Peter Konwitschny, evropské režisérské eso," řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel bratislavského divadla Marián Chudovský. Protagonistou neméně úspěšné inscenace Petera Grimese je v titulní roli pražský pěvec Jan Vacík.

Konwitschny podle vedení divadla dovedl bratislavské pěvce se svými činoherními nároky k výkonům, které jsou mezníkem v jejich kariéře. V titulní roli září mladý slovenský barytonista Pavol Remenár. Moderní inscenace vychází z kontroverzní podoby díla uvedené v Lipsku před deseti lety.

Oba dva večery slibují skvělou podívanou, kterou kladně hodnotil tisk na Slovensku i v Rakousku.

Letos v březnu má v novém nastudování Pucciniho Turandot alternovat v Bratislavě hlavní roli s Ľubicou Rybárskou česká sopranistka Eva Urbanová. "Za dlouhé roky jsme si velmi blízcí," řekl ke vztahům obou divadel i k tradičním česko-slovenským kulturním stykům ředitel Chudovský. Další premiérou sezony má být podle něj Mozartova Figarova svatba.

"Na podzim bychom měli hrát už i v nové budově. Zahájíme koncertem a Suchoňovou operou Krútňava v Jakubiskově režii," řekl Chudovský. Následovat podle něj budou premiéry Sedláka kavalíra a Komediantů, opery pro děti od Tibora Freša, Musorgského Boris Godunov, koprodukční Ariadna na Naxu od Richarda Strausse a Verdiho Trubadúr.

 

Právě se děje

Další zprávy