Mexický tenor Vargas po 14 letech nadchl Pražany, vytleskali si dva přídavky

ČTK ČTK
10. 7. 2019 22:54
Jeden z nejžádanějších světových tenoristů současnosti Ramón Vargas se po 14 letech vrátil do Česka. Příznivcům opery při středečním koncertu v Praze připravil nevšední zážitek.
Ramón Vargas se do Prahy vrátil poprvé od roku 2005.
Ramón Vargas se do Prahy vrátil poprvé od roku 2005. | Foto: ČTK

Poctivým, upřímným zpěvem bez patosu se Vargasovi podařilo, že notoricky známé melodie zněly nově a neotřele. Publikum sympatickému Mexičanovi nadšeně aplaudovalo po každé árii a v závěru si vynutilo dva přídavky.

Italský dirigent Marcello Rota a Ramón Vargas.
Italský dirigent Marcello Rota a Ramón Vargas. | Foto: ČTK

Ve Smetanově síni Obecního domu Vargas představil slavné árie z děl italských skladatelů 19. století.

Do metropole přijel na pozvání mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms, doprovodil ho skvěle hrající Český národní symfonický orchestr pod taktovkou italského dirigenta Marcella Roty.

Vargas a hudebníci si tak zopakovali spolupráci z letošního ledna, kdy společně účinkovali na otevíracím koncertě Královské opery v ománském Maskatu.

Osmapadesátiletý umělec si pražské publikum získal už na začátku. V první polovině koncertu se věnoval áriím z opery Nápoj lásky od Gaetana Donizettiho, kde coby nesmělý Nemorino prokázal i smysl pro humor a komediální talent.

Ve druhé polovině vsadil na světoznámé melodie La donna é mobile z Rigoletta od Giuseppa Verdiho či Nessun dorma z opery Turandot od Giacoma Pucciniho.

Ramón Vargas.
Ramón Vargas. | Foto: ČTK

Vargas podal soustředěný výkon, který mu však nebránil v uvolněném vystupování. Dojatými gesty děkoval publiku za projevy přízně, před začátkem jedné árie přátelsky mrkl na dětskou posluchačku v první řadě a v závěru jiné posluchačce daroval svou kytici.

Rovnocennou partnerkou byla Vargasovi hostující slovenská sopranistka Lenka Máčiková, která publikum uchvátila zejména obtížnou árií zamilované Rosiny z Lazebníka sevillského od Gioachina Rossiniho.

Máčiková ale přesvědčila také v duetech s Vargasem či jako naivní mladičká Julie "v Juliině valčíku" Je veux vivre z opery Charlese Gounoda o nešťastných veronských milencích.

Ramón Vargas a slovenská sopranistka Lenka Máčiková.
Ramón Vargas a slovenská sopranistka Lenka Máčiková. | Foto: ČTK

Ramón Vargas se narodil roku 1960 v Mexico City jako sedmý z devíti sourozenců. Zpívá od svých deseti let, kdy začal docházet do chrámového chlapeckého sboru. Mezinárodní debut si odbyl v roce 1992, kdy jej newyorská Metropolitní opera požádala, aby zaskočil za Luciana Pavarottiho.

V současné době Vargas pravidelně hostuje nejen v New Yorku, ale také v londýnské Královské opeře, milánské La Scale či Vídeňské státní opeře. Ve Vídni také bydlí, a to s manželkou a dvěma syny.

 

Právě se děje

Další zprávy