Poprvé v německém originále. Wagnerův Tannhäuser se vrací do ostravské opery

ČTK ČTK
27. 4. 2023 18:00
Po více než půlstoletí ostravské Divadlo Antonína Dvořáka uvádí romantickou operu Tannhäuser německého skladatele Richarda Wagnera. Nová inscenace v režii Jiřího Nekvasila a hudebním nastudování Marka Šedivého má premiéry tento čtvrtek 27. dubna a sobotu 29. dubna. Nejbližší reprízy následují 5. a 30. května.

Wagnerovu klasiku založenou na pozdně středověké legendě o minnesängru a rytíři Tannhäuserovi už Národní divadlo moravskoslezské nastudovalo čtyřikrát. Nyní připravilo páté uvedení, zato první v německém originále s českými a anglickými titulky.

"Diváci v Ostravě mohou po pěti desetiletích opět vstoupit do Wagnerova jedinečného divadelního světa, stvořeného z podmanivé hudby a básnivého libreta. Tannhäuser je magická filozofická báseň a velké operní divadlo," říká režisér Jiří Nekvasil.

Při komponování opery, jejíž pařížské provedení s baletem v roce 1861 otevřelo Wagnerově hudbě cestu do světa a nadchlo například básníka Charlese Baudelaira, skladatele inspiroval i pobyt v severních Čechách. Wagner navštívil hrad Střekov a už tehdy začal koncipovat libreto opřené o středověké reálie. "Tehdy jej oslovily příběhy o rytíři a pěvci Tannhäuserovi, o středověkých soubojích pěvců na hradě Wartburgu a také o Tannhäuserově pobytu ve Venušině sluji a o jeho kajícné pouti do Říma," doplňuje režisér.

Hlavní role v ostravské inscenaci ztvární německá sopranistka Maida Hundeling a mezzosopranistka Kateřina Hebelková. Tannhäusera zpívají Hans-Goerg Priese a Gianluca Zampieri. Vystoupí též sbor opery Národního divadla moravskoslezského, rozšířený o externí sbor a dětské operní studio ostravského divadla. "Atmosféru dokreslují velkolepá scéna Daniela Dvořáka a kostýmy Marty Roszkopfové," doplňuje mluvčí divadla Šárka Swiderová.

 

Právě se děje

Další zprávy