John do vany. Plachetka zpíval Mozartovy árie lidem ležícím ve vanách

Adam Plachetka jako Don Giovanni.
Zhruba půlhodinová akce se jmenovala John do vany.
Foto: ČTK/AP
Reuters Kultura Reuters, Kultura
30. 8. 2019 20:31
Mozartova opera Don Giovanni od své světové premiéry v Praze roku 1787 patří k nejoblíbenějším, asi nikdo ji ale ještě nezažil tak jako tento čtvrtek. Diváci ji večer sledovali ponoření ve vyhřátých vanách, se skleničkou šampaňského v ruce.

Akci, na které účinkovali přední čeští pěvci v čele se sólistou Vídeňské státní opery Adamem Plachetkou, zorganizoval kavárník Ondřej Kobza. Uskutečnila se ve čtvrtek večer na střeše pražské Lucerny, odkud byl výhled na slunce zapadající nad Hradčanami.

Místo celé opery byly uvedeny jen vybrané árie, akce trvala zhruba půlhodinu. Jmenovala se podle fonetické přesmyčky, kdy z hesla Don Giovanni vznikl John do vany.

"Přišlo mi to jako odvážný krok, protože jde o něco velmi netradičního. Rád přijímám nové výzvy a zkouším něco, co tu ještě nebylo," vysvětluje svou účast Plachetka.

Kromě něj se recitálu zúčastnili pěvci Miloš Horák jako Leporello, Eva Kývalová coby Zerlina a Tomáš Jindra jako Komtur. Doprovázel je klavírista Lukáš Klánský.

Podle kavárníka Ondřeje Kobzy, který dlouhodobě organizuje akce na střeše Lucerny, jsou budoucností kultury právě podobně inovativní přístupy.

"Mozart operu složil a premiérově uvedl v Praze. Myslím, že nás dneska pozoruje," říká Kobza, zatímco leží ve vaně na střeše Lucerny, tedy paláce postaveného dědečkem bývalého českého prezidenta Václava Havla. "Myslím, že podobné věci budou v budoucnu populární. Spojovat kvalitní akce, ale zároveň posouvat jejich prezentaci," dodává Kobza.

Posluchači při provedení árií z Dona Giovanniho leželi ve zhruba třiceti plechových vanách v oblecích. Lezli z nich mokří, avšak šťastní ze zážitku i výhledu. Celou dobu bylo navíc příjemně teplo, okolo třiceti stupňů Celsia.

Eva Kývalová se připravuje na roli Zerliny.
Eva Kývalová se připravuje na roli Zerliny. | Foto: ČTK/AP

"Voda byla teplá. Celé to bylo velmi příjemné a sólisté odvedli skvělý výkon. Určitě si to budu pamatovat," popisuje posluchač Martin Zvoníček.

Opera Don Giovanni, líčící eskapády prostopášného šlechtice, kterého postupně dohánějí jeho dřívější skutky, měla premiéru v pražském Stavovském divadle 29. října 1787 ještě za časů habsburské monarchie.

Pěvec Adam Plachetka na střeše Lucerny již včera dopoledne za účasti Štefana Margity pokřtil svou novou nahrávku Schubertova písňového cyklu Zimní cesta.

Obě čtvrteční akce zároveň Plachetka využil k propagaci chystaného samostatného koncertu, který se uskuteční 16. ledna příštího roku v pražské O2 areně. V žánru vážné hudby bude ojedinělý, ve sportovních halách zatím v Česku účinkovaly výhradně zahraniční osobnosti jako Luciano Pavarotti nebo Plácido Domingo.

Rozhovor DVtv s pěvcem Adamem Plachetkou

Lidé ve mně viděli přírodní talent, já ale vím, že za tím jsou stovky hodin práce, upozorňuje basbarytonista Adam Plachetka. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy