Festival Janáček Brno už má nejen světovou kvalitu. Teď přidal světovou cenu

Kultura Kultura
30. 4. 2019 10:25
Pořadatelé festivalu Janáček Brno včera v Londýně převzali prestižní sošku International Opera Award.
Janáčkovo divadlo.
Janáčkovo divadlo. | Foto: www.janacek-brno.cz

Přehlídka, která rozvíjí umělecký odkaz skladatele Leoše Janáčka, uspěla v kategorii festival roku, kde byly dále nominovány anglický letní festival Garsington Opera, německé Ruhrtriennale nebo newyorský Prototype Festival. O úspěchu brněnské scény na svém webu informovala Česká televize.

"Národní divadlo Brno se tím se svým festivalem dostává do společnosti těch nejlepších umělců a souborů z celého operního světa. Po pouhých šesti ročnících festivalu je to až neuvěřitelný úspěch," říká Martin Glaser, ředitel Národního divadla Brno, které přehlídku pořádá. Glaser se pondělního ceremoniálu v Londýně zúčastnil spolu s šéfem brněnské opery Jiřím Heřmanem.

Šestý ročník Janáček Brno se konal vloni od půlky listopadu do začátku prosince, navštívilo ho 13 278 platících diváků z více než 30 zemí světa, což znamená, že pořadatelé prodali přes 95 procent vstupenek.

Dramaturgickou linii dlouhodobě tvoří inscenace Janáčkových oper z předních zahraničních i českých scén. Festival již uvedl Janáčkovy opery v režii Roberta Carsena, Roberta Wilsona, Calixta Bieita, Davida Radoka či filmaře Kornéla Mundruczóa.

Nadcházející sedmý ročník festivalu Janáček Brno se uskuteční ve dnech 28. září až 16. října.

Ceny International Opera Awards jsou udíleny od roku 2012. V minulosti už na ně byly nominovány Česká filharmonie za koncertní provedení opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí, Collegium 1704 za znovuobjevení opery Josefa Myslivečka Olimpiade, skladatel Miroslav Srnka za operu Jižní pól nebo BBC Symphony Orchestra vedený Jiřím Bělohlávkem za nahrávku Smetanova Dalibora.

 

Právě se děje

Další zprávy