Don Pasquale se ožení ve Stavovském

ČTK, RiK
14. 12. 2005 8:00
Praha - Ve Stavovském divadle v Praze se bude od neděle nově hrát Donizettiho komická opera Don Pasquale.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimédia

V režijní koncepci Pavla Mikuláštíka není její hlavní hrdina "starý senilní dědek", který se chce oženit s mladou krásnou dívkou, ale "nadšený kutil", objevitel létajících objektů, bicykletů a sportovních nástrojů.

V titulní roli se mají podle sdělení Národního divadla střídat basisté Zdeněk Plech a Luděk Vele, v dalších Natalia Melniková a Petra Nôtová a Jaroslav Březina s Pavlem Černochem. 

Don Pasquale je zaměstnán svými vynálezy a do práce je tak ponořen, že se dokonce zapomněl oženit, vysvětluje režisér svůj výklad díla. "Nyní mu ale docházejí peníze. Aby mohl na vynálezech dále pracovat, chce synovce provdat za bohatou dívku," uvedl.

Ernesto však chce Norinu, a tak se musí Don Pasquale oženit sám. Přestrojená Norina mu nicméně ze života udělá peklo a on se jí rád zbaví ve prospěch Ernesta.

Dirigentem nové inscenace je Oliver Dohnányi, autorem scény ředitel divadla Daniel Dvořák.

Režisér, choreograf, tanečník a artista Pavel Mikuláštík od roku 1964 působí v zahraničí. S operou Národního divadla v Praze spolupracuje poprvé. Působil v německých a švýcarských divadlech, založil a vedl divadlo pro děti v Mannheimu a ve Freiburgu založil Choreografické divadlo, s nímž v roce 1997 přesídlil do Bonnu. V posledních letech působí v Německu, Švýcarsku, Vietnamu, Turecku a Čechách.

Dílo patří do kategorie opery bufa, tedy má za cíl v první řadě pobavit. Hudebně rozhodně nepatří k tomu nejlepšímu ze světového hudebního repertoáru, o to větší prostor ale dává režisérovi. Nezbývá než doufat, že toto Mikuláštíkovo podání nebude šlápnutím vedle.

Druhá premiéra je připravena na 20. prosince, další představení na 25. prosince a pak na deset termínů od února do června.

 

Právě se děje

Další zprávy