Bratislava přiveze v lednu dvě opery

RiK, ČTK
20. 12. 2005 16:00
Praha - Slovenské národní divadlo (SND) přiveze do české metropole dvě nové operní inscenace, které má od letoška na repertoáru.
Pavol Remenár (Oněgin), Ľudovít Ludha (Lenskij)
Pavol Remenár (Oněgin), Ľudovít Ludha (Lenskij) | Foto: Aktuálně.cz

V sobotu 14. ledna uvede při svém hostování Brittenova Petera Grimese a o den později Čajkovského Evžena Oněgina. Mluvčí pražského Národního divadla Helena Krausová informovala, že bratislavští hosté vybrali dva operní projekty, které považují pro soubor za reprezentativní.

Opera Peter Grimes, jejíž premiéra se v režii Martina Bendika odehrála v červnu, je prvním nastudováním tohoto díla v historii SND a má podle jeho vedení jasně artikulovaný režijní i výtvarný názor. Jedná se o nejslavnější Brittenovu operu z roku 1945. Skladatel se v ní snaží postihnout téma izolace jedince a existenciální samotu uprostřed společnosti.

Děj opery je zasazen do rybářské osady, která je pro Brittena modelovým prostředím pro fungování kolektivního soužití. Hlavní hrdina se dostane na okraj společenstva kvůli podezření z porušení zvyklostí většiny a musí se se svým postavením vyrovnat.

Čajkovského Oněgin, uvedený v září, se stal "výkladní skříní" souboru. Silného příběhu A. S. Puškina se ujal režisér Peter Konwitschny, řazený v oboru ke světové špičce. Bratislavská představení jsou beznadějně vyprodána.

Další informace o osobách a obsazení se dozvíte na stránkách SND.

Operní soubor pražského Národního divadla bude od 30. prosince do 23. ledna 2006 naopak na zájezdě v Japonsku, a to již sedmém v pořadí. Na 13 různých jevištích uvede celkem šestkrát Mozartova Dona Giovanniho a desetkrát jeho Figarovu svatbu. Dirigenty jsou Peter Feranec a Jan Chalupecký. Ve dvou představeních v Tokiu má podle Krausové vystoupit v roli Dona Giovanniho světově proslulý barytonista Renato Bruson.

 

Právě se děje

Další zprávy