Foto: Zbabělci odstartovali 60. léta. Před 100 lety se narodil Josef Škvorecký

Josef Škvorecký při návštěvě Česka v roce 2004.
"Mezi čtenáři je jeho jméno v širokém povědomí i nadále. Škvorecký má šanci stát se prostřednictvím některých svých děl klasikem," věří Michal Přibáň.
Literární historik se nebojí, že by milovník jazzu a detektivek nepromlouval k mladší generaci. "Na druhé straně se svět od jeho časů změnil, proto je jasné, že mladší čtenáři hledají odpovědi na jiné otázky, než poskytoval. I s touto výhradou si ale myslím, že jde o autora, který je stále živý," doufá Přibáň. Na fotografii z roku 2004 je Škvorecký s manželkou Zdenou Salivarovou.
Skandál způsobila už Škvoreckého prvotina, román Zbabělci vyprávějící o konci druhé světové války. Odehrává se ve fiktivním provinčním maloměstě Kostelec, inspirovaném autorovým rodným Náchodem. Na fotografii je Škvorecký v roce 1958.
Zbabělci vznikali hned po únorovém puči v roce 1948, v knihkupectvích se však směli objevit až roku 1958. Román s autobiografickými prvky ztvárňuje poslední dny nacistické okupace cynickým pohledem mladého Dannyho Smiřického, který je podobně jako spisovatel okouzlen literaturou, jazzem a dívkami. Na fotografii z doby vydání je Škvorecký (vpravo) s redaktorem Františkem Vrbou. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Jan Šilpoch
Kultura ČTK Kultura, ČTK
před 2 hodinami
K nejčtenějším spisovatelům 60. let minulého století patřil Josef Škvorecký, od jehož narození tento pátek uplynulo 100 let. Autor románů Zbabělci nebo Tankový prapor také překládal a po emigraci s manželkou Zdenou Salivarovou založil exilové nakladatelství Sixty-Eight Publishers. "Škvorecký má šanci stát se prostřednictvím některých svých děl klasikem," věří literární historik Michal Přibáň.
 

Právě se děje

Další zprávy