Film Joker 2 bude mít premiéru v Benátkách, na festival pojedou i Češi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 7. 2024 14:57
Tři české filmy budou soutěžit na 81. ročníku festivalu v Benátkách. Konkrétně půjde o snímek After Party debutujícího režiséra a scenáristy Vojtěcha Strakatého, dílo vytvořené prostřednictvím takzvané smíšené reality Křehký domov Ondřeje Moravce a Victorie Lopuchinové plus v české koprodukci natočený dokument slovenského režiséra Petera Kerekese.
Film Joker: Folie à Deux začnou česká kina promítat 3. října. | Video: Vertical Entertainment

Jeden z nejvýznamnějších filmových festivalů, který každoročně udílí cenu Zlatý lev, se uskuteční od 28. srpna do 7. září. V hlavní soutěži 81. ročníku bude 21 děl včetně očekávané superhrdinské love story Joker: Folie à Deux v hlavních rolích s Joaquinem Phoenixem a zpěvačkou Lady Gaga.

"Miliony lidí na internetu viděly trailer, který přitom z příběhu prozrazuje jen velmi málo," řekl podle časopisu Variety.com umělecký ředitel festivalu Alberto Barbera. "Také nepůjdu do podrobností. Málokdo si dovede představit, co režisér Todd Phillips se scenáristy vymysleli, aby vyprávěli o proměnlivém osudu Arthura Flecka, jenž v podání Joaquina Phoenixe čeká v blázinci pro zločince na soud kvůli pěti lidem, které zabil v prvním filmu, a právě tam potká Harley Quinn hranou Lady Gaga," naznačuje Barbera.

Lady Gaga a Joaquin Phoenix ve filmu Joker: Folie à Deux.
Lady Gaga a Joaquin Phoenix ve filmu Joker: Folie à Deux. | Foto: Vertical Entertainment

K dalším očekávaným novinkám benátského festivalu bude patřit snímek The Room Next Door španělského režiséra Pedra Almodóvara, v němž účinkují herečky Tilda Swinton a Julianne Moore.

Italský tvůrce Luca Guadagnino představí drama Queer natočené podle románu Williama S. Burroughse s Danielem Craigem v hlavní roli, chilský filmař Pablo Larraín zase životopisný snímek o operní pěvkyni Marii Callas. Tu ztvární Angelina Jolie.

Dorazí také Nicole Kidman coby hvězda erotického thrilleru Babygirl, v němž se potká s Antoniem Banderasem nebo Jeanem Renem, doplňuje server Deadline.com. Mimo soutěž pak Tim Burton uvede očekávaný film Beetlejuice Beetlejuice a šestaosmdesátiletý klasik francouzské nové vlny Claude Lelouch přiveze snímek Finalement.

Umělecký ředitel benátského festivalu Alberto Barbera.
Umělecký ředitel benátského festivalu Alberto Barbera. | Foto: Reuters

Diváky čeká i akční komedie Osamělí vlci v hlavní roli s Georgem Clooneyem a Bradem Pittem nebo film The Brutalist od režiséra Bradyho Corbeta. Ten vypráví o architektovi, který přežije holokaust a uteče s manželkou do USA. Architekta hraje Adrien Brody, manželku ztvárnila Felicity Jones, dále účinkují Guy Pearce nebo Joe Alwyn.

Mezi očekávané projekty Variety.com zařazuje i televizního seriál režiséra Alfonse Cuaróna nazvaný Disclaimer, v němž Cate Blanchett ztvárnila investigativní novinářku.

Tři české snímky se probojovaly do menších sekcí. V soutěžním programu Orizzonti Extra bude mít světovou premiéru After Party debutujícího českého režiséra a scenáristy Vojtěcha Strakatého. Film vypráví o bezstarostném životě mladé Elišky, který se radikálně změní, když rodině kvůli dluhům jejího otce přijdou exekutoři zabavit dům. Snímek podpořil Státní fond kinematografie ve vývoji a výrobě celkovou částkou 5,9 milionu korun.

Krátkometrážní film Křehký domov Ondřeje Moravce a Victorie Lopuchinové je na programu v sekci Venice Immersive, představující snímky mísící digitální a reálné fyzické prvky. "Křehký domov nás kombinací těchto technik přenáší do obývacího pokoje jedné ukrajinské rodiny, která stojí před rozhodnutím, zda zůstat, či odejít z domova ohroženého válkou," říká Jiří Vaněk ze Státního fondu kinematografie. Ten projekt podpořil celkovou částkou 4,4 milionu korun.

Dokument Je to ve hvězdách slovenského režiséra Petera Kerekese pak má soutěžit v sekci Orizzonti. Vznikl v koprodukci Itálie, Slovenska, Česka, Rakouska a Chorvatska.

Mimo soutěžní sekce bude mít premiéru sedmidílná minisérie režiséra Thomase Vinterberga, držitele Oscara za film Chlast. Jmenuje se Families Like Ours a natočena byla loni v únoru a březnu například v Hradci Králové, Hýskově, Bílině, Kladně, Modleticích, v Praze nebo okolí. Na pobídkách vyplatilo Česko tvůrcům více než 15 milionů korun.

Video: Stalo se mi, že jsem pracoval pro Babiše. Slušný člověk to není, říká herec Vyorálek

"Spousta lidí světské spravedlnosti uniká," řekl v pořadu Spotlight herec Jiří Vyorálek. Ztvárnil třeba Klementa Gottwalda. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy