O matce, které osud připravil nelehký život. Jiří Strach točí film z 80. let

ČTK ČTK
9. 9. 2024 18:00
V brněnském studiu České televize začal režisér Jiří Strach natáčet psychologické drama Máma. Příběh mentálně zaostalé matky Lilian s malou dcerou Malvínou se odehrává v Československu 80. let minulého století. Hlavní role ztvární Elizaveta Maximová, Sophia Šporclová a Valentýna Bečková.
Režisér Jiří Strach se Sophií Šporclovou, což je dcera herečky Barbory Kodetové a houslisty Pavla Šporcla, při natáčení filmu Máma.
Režisér Jiří Strach se Sophií Šporclovou, což je dcera herečky Barbory Kodetové a houslisty Pavla Šporcla, při natáčení filmu Máma. | Foto: Radek Miča

Film odvypráví příběh matky, které osud připravil nelehký život. Kromě mentální zaostalosti v pubertě se stala terčem traumatického napadení. Teď žije s paní, jež se stará o ni i její malou dcerku Malvínu.

Třígenerační soužití změní smrt té nejstarší. "Život Lilian a Malvíny se tak otočí o 180 stupňů. Dramatem se prolínají dvě časové roviny, které divákům vypráví malá a následně pubertální Malvína," říká mluvčí brněnského studia Hana Orošová.

Natáčení si vyžádalo poměrně náročné přípravy, zejména při výběru vhodných míst, jelikož se děj odehrává ve 20. století, ale také kvůli práci s hlavními ženskými postavami. "S představitelkou hlavní role Elizavetou Maximovou jsme absolvovali konzultace s psychiatry i návštěvy ústavu, abychom lépe porozuměli ženám, které trpí podobnou poruchou jako naše hrdinka," popisuje Jiří Strach.

"Nešlo jen o to si všechno přesně definovat, ale cítit a snažit se pochopit, jak takový člověk, ke kterému se osud zachoval nepříliš přátelsky, komunikuje s okolím, sám se sebou, jaké jsou jeho pocity, gesta a jak vlastně žije," dodává režisér.

Scénář napsal Marek Epstein. "Zmínil se o něm před čtyřmi lety víceméně náhodou. Přečetla jsem ho jedním dechem a s nadšením. Je to vlastně taková zaprášená perla z šuplíku, která se teď dostane přes plejádu skvělých herců, úžasných lokací a Jirkova režijního nadšení až k divákovi domů," doplňuje kreativní producentka Jiřina Budíková. Naposledy s Jiřím Strachem spolupracovala na dvou řadách krimi seriálu Docent.

V září a říjnu bude štáb natáčet v Brně a blízkém okolí, například na zámku v Račicích, v Ivančicích nebo v areálu kroměřížské psychiatrické léčebny. Diváci ve filmu uvidí také Danu Syslovou, Pavla Kříže, Lenku Krobotovou, Veroniku Freimanovou či Oldřicha Navrátila. Česká televize snímek odvysílá příští rok.

Video: Česká televize při výběru hostů nemá soudit, kdo napadá hodnoty státu. To rozhodují jiní, říká Souček (7. 9. 2024)

Podle ředitele Jana Součka by veřejnoprávní televize měla dávat prostor všem, včetně těch, které někdo označuje za antisystémové. Řekl to v pořadu Spotlight. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy