Zájem mladých lidí o amatérské divadlo stoupá, říká ředitel Jiráskova Hronova

ČTK ČTK
10. 8. 2024 13:01
Amatérskému divadlu se v Česku daří, přitahuje mladé a kvalita ochotnických souborů roste, říká Jan Julínek, programový ředitel mezinárodního festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Ten začal v Hronově předminulý pátek, končí tuto sobotu. Také letos nabídl nejlepší inscenace ochotnického divadla.
Hlavní a doprovodný program festivalu se jako tradičně soustředí v Jiráskově divadle.
Hlavní a doprovodný program festivalu se jako tradičně soustředí v Jiráskově divadle. | Foto: ČTK

"Poslední dobou zaznamenávám zvýšený zájem mladých lidí o amatérské divadlo. Vzniká spousta mladých ochotnických skupin, které z velké části tvoří autorské divadlo. Hodně mladých ochotníků se zabývá vlastní tvorbou a snaží se vyjadřovat k tématům, která je trápí. Alespoň tak to vnímám prostřednictvím našeho festivalu," shrnuje Jan Julínek.

Podle něj převažují témata mezilidských vztahů a různých diskriminací. "V předchozích ročnících rezonovala témata covidu a války na Ukrajině. Letos žádné stěžejní téma nevnímám. Každý rok je pro nás překvapením, s čím ochotníci přijdou," pokračuje Julínek. "U mladé generace ochotníků pozoruji, že jsou kritičtější k tomu, co vidí na jevišti, a svůj názor dávají najevo. Posun vidím i v tom, že přibývá věcí určených do menších prostor," dodává.

Amatérský soubor, který chce hrát v hlavním či doprovodném programu Jiráskova Hronova, musí projít oblastními a krajskými přehlídkami. Odtud je odborné poroty mohou vyslat na celostátní přehlídky. Soubory, jež na celostátních přehlídkách zaujmou, pak dostanou možnost účastnit se Jiráskova Hronova. Ve volném programu se může prezentovat každý, kdo se přihlásí a koho vybere dramaturgická rada festivalu.

Do systému postupových přehlídek podle Julínka vstupuje jen zlomek ochotnických souborů. "Drtivá většina amatérských divadel v Česku funguje pouze na vnitřní bázi, lokálně," upozorňuje.

Letošní 94. ročník Jiráskova Hronova nabídl v hlavním a doprovodném programu přes 100 amatérských i profesionálních představení. K vidění byly také koncerty, přednášky, tvůrčí dílny, diskuse, semináře či výstavy. "Letošní ročník se vydařil, za pořadatelský tým mohu říci, že jsme všichni velmi spokojeni. Do hlavních hracích prostor bylo prodáno okolo 11 tisíc vstupenek a okolo 37 tisíc až 40 tisíc lidí se zúčastnilo volného programu v parku," oznamuje Julínek.

Festival se konal na několika místech šestitisícového města, a to v Jiráskově divadle, v Sálu Josefa Čapka, Sokolovně a novinkou se stal Black Box na zimním stadionu pro komornější, alternativnější divadlo. Volný program se soustředil na náměstí, na dvou pódiích v parku Aloise Jiráska a ve dvoře hronovské fary.

"Po celý týden panovala na festivalu naprosto skvělá atmosféra, a to jak u účinkujících, tak u diváků. Festival beze zbytku naplnil své poslání být vrcholných festivalem ochotnického divadla. Co se týká divadel, tak drtivá většina představení byla vyprodaná. Překvapoval nás zájem diváků. Před každým představením čekali, jestli se náhodou ještě neuvolní nějaké místo," říká Julínek.

Podle něj málo souborů, které na festival přijedou, chce účinkovat na hlavním jevišti v Jiráskově divadle. "Chtějí hrát více na kontakt s diváky. Také proto jsme přišli letos na zimáku s Black Boxem. Samozřejmě přijíždí i řada tradičních souborů, které využívají tradiční prostor jeviště," uzavírá Julínek. Podle něj se obavy z dob pandemie koronaviru, že zájem o amatérské divadlo opadne, nenaplnily.

Pořadatelé označují Jiráskův Hronov za nejstarší divadelní přehlídku v Evropě, pravděpodobně i na světě. Festival vznikl v roce 1931 a nepřerušily ho ani druhá světová válka, ani nedávná pandemie nemoci covid-19.

Od roku 1991 se jej účastní i zahraniční soubory. Byl uznán za české kulturní dědictví a získal například vyznamenání Mezinárodní asociace amatérského divadla, která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů tohoto typu na světě.

Video: To nejde brát vážně, opřel se do slovenské ministryně zpěvák. Tak hloupí lidé nejsou (9. 8. 2024)

"Pro mě situace na Slovensku není jen o kultuře," říká v pořadu Spotlight zpěvák Adam Pavlovčin alias Adonxs. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy