Tři veteráni se vzepřou osudu. Blíží se festival amatérského divadla Jiráskův Hronov

ČTK ČTK
30. 7. 2024 19:10
Desítky představení, koncertů, přednášek, ale také tvůrčích dílen, diskusí, vzdělávacích seminářů či výstav nabídne letošní ročník mezinárodního festivalu amatérského divadla Jiráskův Hronov. Začne tento pátek 2. srpna, potrvá do příští soboty. Programový ředitel Jan Julínek očekává, že přehlídku a doprovodný program by mohlo navštívit přes 45 tisíc lidí.
Hlavní a doprovodný program se jako tradičně soustředí v Jiráskově divadle.
Hlavní a doprovodný program se jako tradičně soustředí v Jiráskově divadle. | Foto: ČTK

Hrát se bude na několika místech po městě. Nejdůležitější dění 94. ročníku se soustředí v Jiráskově divadle, Sále Josefa Čapka, Sokolovně a prostoru vytvořeném speciálně pro festival na zimním stadionu. Volný program HronOff je naplánován hlavně do parku Aloise Jiráska či na dvůr fary.

"V hlavním programu se představí 41 souborů, které odehrají přes sto představení, dalších 33 souborů bude v doprovodném programu. Program tvoří výběr nejlepších inscenací ochotnického divadla a každoročně se kromě účinkujících zúčastní přibližně tisíc dalších," vypočítává Jan Julínek.

Vztyčení vlajky je tradiční součástí Jiráskova Hronova.
Vztyčení vlajky je tradiční součástí Jiráskova Hronova. | Foto: Ivo Mičkal

Akci v pátek večer odstartují ochotníci ze souboru Na tahu z Červeného Kostelce na Náchodsku. V Jiráskově divadle zahrají konverzační komedii s tragikomickou rovinou nazvanou Vítr ve větvích topolů. Vypráví o třech veteránech z první světové války, kteří počátkem 60. let minulého století žijí v domově pro vysloužilé vojáky. Z jejich každodenních setkání na terase vzejde plán, jak se vzepřít osudu, kdy jedinou perspektivu představuje smrt. V inscenaci režírované Rostislavem Hejcmanem účinkují Pavel Zuzek, Jan Brož a Pavel Labík.

Pořadatelé pak jako tradičně rozsvítí takzvanou Lucernu přátelství a vztyčí festivalovou vlajku na náměstí. Slavnostní zahájení následuje v sobotu odpoledne. Večer v Jiráskově divadle spolek SUD ze Suchdola nad Lužnicí odehraje inscenaci Sherlock Holmes aneb Zrození zla. Autorská detektivní komedie Lenky a Víta Chaloupkových vypráví o tom, jak slavný detektiv se svým nerozlučným přítelem očistili anglický venkov od zločinných záměrů rafinovaného zloducha.

Pořadatelé označují Jiráskův Hronov za nejstarší divadelní přehlídku v Evropě, pravděpodobně i na světě. Festival vznikl v roce 1931 a nepřerušily ho ani druhá světová válka, ani nedávná pandemie nemoci covid-19. Od roku 1991 se jej účastní i zahraniční soubory. Byl uznán za české kulturní dědictví a získal například vyznamenání Mezinárodní asociace amatérského divadla, která jej zařadila mezi sedm nejvýznamnějších festivalů tohoto typu na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy