Umění se dostalo na šikmou plochu. Jan Švankmajer ho už 90 let osvobozuje

Režisér Jan Švankmajer před loutkovým divadlem ze svého filmu Lekce Faust.
Jeho filmy, z nichž k nejznámějším patří Něco z Alenky, Lekce Faust či Otesánek (na snímku), překypují obrazností, černým humorem i poetickým viděním světa. "Mojí snahou je co nejautentičtěji a nejdůsledněji ze sebe vypudit démony, které mě sužují. Jde o proces osvobozování," řekl jednou.
Tvorba je pro Švankmajera způsob, jak se vracet k dětskému vnímání světa, formativním zážitkům či obsesím v podvědomí. Především ale představuje neustálé osvobozování, zejména představivosti. Fotografie pochází z filmu Lekce Faust.
Švankmajer už sice snímkem Hmyz z roku 2018 uzavřel filmovou kariéru, navzdory vysokému věku ale nepřestává tvořit a nezmizel ani z veřejného prostoru. Nedávno o něm a jeho ženě Evě Švankmajerové, která zemřela v roce 2005, vznikl dokumentární film Alchymická pec. V roce 2022 sám režíroval dokument Kunstkomora, což byl obrazový průvodce jeho sbírkou umístěnou na zámku v Horním Staňkově (na fotografii). Švankmajer zde schraňuje tisíce předmětů z cest po Africe či Oceánii.
Předloni vydal Jan Švankmajer rozsáhlou knihu nazvanou Švank-Mayers Bilderlexikon, jež hravě polemizovala se skutečnými encyklopediemi i směřováním západní civilizace. A letos zahájil velkou výstavu svých děl v kutnohorské Galerii Středočeského kraje (na snímku). Skončila začátkem srpna. "Za dobu trvání výstavy galerii navštívilo určitě více než 40 tisíc lidí," říká mluvčí instituce Alena Sedláčková. Zobrazit 20 fotografií
Foto: Profimedia.cz
Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 9. 2024 6:32
Po smrti Miloše Formana světově asi nejznámějším žijícím českým filmařem je Jan Švankmajer, který tuto středu slaví 90. narozeniny. Režisér a výtvarník získal ceny na festivalech v Cannes či Berlinale, hlásí se k němu Tim Burton nebo Terry Gilliam a retrospektivy jeho filmů promítly londýnský Barbican nebo newyorské Muzeum moderního umění. Připomínáme ty nejznámější.
 

Právě se děje

Další zprávy