"Toto je země, která zabila Bedřicha Smetanu." Před 100 lety se narodil Ivan Diviš

ČTK Kultura ČTK, Kultura
včera
Ze soukromého archivu německé fotografky Anji Walz pocházejí snímky, které zachycují významného českého básníka Ivana Diviše na sklonku života. Od této středy je veřejnost může vidět v galerii Paláce Liebieg, který se nachází v horním centru Liberce. Výstava potrvá do 11. listopadu. Koná se u příležitosti 100. výročí autorova narození, jež připadá na tuto středu.
Ivan Diviš po návratu do Čech zaujal nesmiřitelnou kritikou zdejších poměrů.
Ivan Diviš po návratu do Čech zaujal nesmiřitelnou kritikou zdejších poměrů. | Foto: Michal Růžička / Mafra / Profimedia.cz

Fotografie vznikaly v letech 1995 až 1997. "Ukazují pohledy na Ivana Diviše při jeho setkávání s lidmi i místy v Čechách jako člověka plného emocí s vnitřními touhami i démony, s očekáváními i se zklamáními, s hořkostmi návratů i s pokorou k rodné zemi," říká kurátorka Alena Brožová.

Dílo muže, jenž hluboce prožíval úděl člověka v současném světě a krizi civilizace, čítá přes tři desítky knih. V letech 1969 až 1997 žil Ivan Diviš v Německu, načež se dva roky před smrtí natrvalo vrátil domů. Zaujal tu mimo jiné nesmiřitelnou kritikou zdejších poměrů.

"Návštěvami v Čechách ho provázeli přátelé, kteří mu zprostředkovávali znovuobjevování českého prostředí v procesu hledání domova. Jedním z nich byl režisér Zdeněk Potužil, který Diviše přivezl do Českého Dubu, kam se pak básník opakovaně vracel," zmiňuje kurátorka.

V Českém Dubu na Liberecku se Diviš seznámil také s tehdejším ředitelem Podještědského muzea Tomášem Edelem. Spolu s mnichovskou fotografkou Anjou Walz společně podnikli několik cest po vybraných místech v Čechách. "Ivan Diviš tak navštívil po dlouhé době svatovítskou katedrálu, Ještěd nebo zámek Sychrov," dodává kurátorka. Anja Walz dokumentovala i Divišovo stěhování z Mnichova.

Prorocká Thanatea

Ivan Diviš se narodil roku 1924 v Praze do rodiny bankovního úředníka. Za války byl jako septimán zatčen gestapem a krátkodobě vězněn v Pečkárně a na Pankráci. Později prošel mnoha povoláními. Byl soustružníkem, revolverářem, horizontkářem i kontrolorem v továrnách, stejně jako poddůstojníkem z povolání a později redaktorem několika nakladatelství a časopisů.

Prvotinu nazvanou První hudba bratřím vydal už roku 1947, významné a plodné období pro něj však nastalo až s 60. léty. Tehdy měl jako redaktor nakladatelství Mladá fronta na starost mladou poezii a zároveň sám publikoval sbírky Deník molekuly, Morality, Eliášův oheň, zvlášť opěvované Chrlení krve, V jazyku Dolor a Sursum. Často sám sebe označoval za velkého básníka či proroka mimo jiné s odkazem na dialog se smrtí nazvaný Thanatea, v němž s více než ročním předstihem předpověděl ruskou okupaci ze srpna 1968.

Jeho další kniha nazvaná Noe vypouští krkavce už pak kvůli začínající normalizaci vyjít nemohla, náklad byl zničen během výroby v nakladatelství Československý spisovatel, uvádí Slovník české literatury.

V srpnu 1969, rok po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, autor emigroval a usadil se v Mnichově. Tam pracoval mimo jiné v Rádiu Svobodná Evropa, zprvu jako knihovník. V této době jej opustila manželka, která se vrátila se synem zpět do Čech. Diviš se pak v emigraci podruhé oženil.

Fakt, že byl vyhoštěn z domova i rodného jazyka, jednou přirovnal k trestu smrti. "Odjížděl jsem nerad a odjížděl jsem navždy. Kdybych tehdy býval byl věděl, co mě čeká, tak bych býval byl za jízdy vyskočil z okýnka vlaku. V exilu mě čekalo deset tisíc ohavností a dvě nebo tři věci krásné," pronesl v roce 1990.

Německá fotografka Anja Walz na výstavě fotografií Ivana Diviše.
Německá fotografka Anja Walz na výstavě fotografií Ivana Diviše. | Foto: ČTK

Doba jej nedokázala ocenit

Právě v 90. letech se literární senzací stal jeho sedmisetstránkový soubor úvah, poznámek a deníkových zápisů Teorie spolehlivosti, který psal od roku 1960. Obsahuje reflexe, postřehy, komentáře, promluvy, sny, vzpomínky i úvahy týkající se nejčastěji poezie, víry či totality. "Nad zkušeností emigrace může být už jen zkušenost mystická nebo zkušenost smrti," píše tu například.

Básník za toto dílo v polovině 90. let, kdy byl o deníkovou literaturu značný zájem, obdržel Státní cenu za literaturu. Jeho práce po revoluci vydávalo nakladatelství Torst.

V roce 1997 se do Čech vrátil natrvalo, i když záhy nato musel být poněkolikáté hospitalizován s těžkými depresemi na psychiatrické klinice. Stihl vydal ještě dvě práce, sbírku Verše starého muže a básně Češi pod Huascaránem inspirované katastrofou z května 1970, kdy po ničivém zemětřesení v Peru zahynulo 14 československých účastníků horozelecké expedice.

Držitel exilové Ceny Jaroslava Seiferta z roku 1988 i medaile Za zásluhy, kterou mu propůjčil Václav Havel, zemřel nečekaně 7. dubna 1999 ve věku 74 let po pádu ze schodů ve svém bytě. Pohřben je na Břevnovském hřbitově v Praze pod náhrobním kamenem, jejž v roce 2001 vytvořil sochař Jan Koblasa. "Ivan Diviš se narodil jako mnoho dalších přátel do doby, která jej nedokázala ocenit," řekl při odhalení uměleckého díla tehdejší ministr kultury Pavel Dostál z ČSSD.

V roce 2013 literární vědec Jiří Zizler publikoval Divišovu monografii. V ní za vrchol autorovy básnické tvorby označuje exilovou trilogii Beránek na sněhu, Odchod z Čech a Moje oči musely vidět. Věnuje se také autorovým klíčovým tématům: náboženství, neboť Diviš roku 1964 konvertoval ke katolictví, nepřetržitému zápasu o víru v Boha i vztahu k milovaným a nenáviděným Čechám.

"Toto je země, která zabila Bedřicha Smetanu / která přibila na zeď Karla Sabinu / uštvala do prostěradel Boženu Němcovou / zavraždila kardinála Trochtu / vehnala do ohně Palacha / tohle je zem, která ničí své nejlepší lidi," napsal Ivan Diviš mimo jiné v Moje oči musely vidět. Sbírku věnoval památce disidenta Pavla Wonky, roku 1988 zavražděného komunisty po sérii krutých výslechů.

Mohlo by vás zajímat: Letošní záplavy lze srovnat s lety 1997 a 2002, říká hydrolog (16. 9. 2024)

"Povodně v Česku svým rozsahem, srážkami i významem překonávají rok 2013," hodnotí Jan Daňhelka z Českého hydrometeorologického ústavu. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy