Italská policie objevila Botticelliho obraz, který byl půl století nezvěstný

ČTK ČTK
30. 11. 2023 10:17
Italská policie objevila Botticelliho obraz, který byl půl století nezvěstný

Italská policie objevila v rodinném sídle poblíž Neapole obraz renesančního mistra Sandra Botticelliho, který byl více než 50 let nezvěstný a odborníci jej považovali za ztracený. Informoval o tom list La Repubblica. Hodnota díla z 15. století, které zobrazuje Madonu s dítětem, se odhaduje na 100 milionů eur (2,4 miliardy korun). Malba je ale ve velmi špatném stavu a čeká ji zásah restaurátorů.

Obraz původně visel v neapolském kostele Santa Maria della Caritá, úřady jej ale v minulosti svěřily do úschovy důvěryhodné místní rodině. Z neznámých důvodů pak ztratily přehled o tom, kam dílo deponovaly, a domnívaly se, že se po malbě slehla zem. Mezitím si ji ale rodina v městečku Gragnano předávala z generace na generaci.

"Úřady naposledy kontrolovaly soukromou rezidenci, kde se Botticelliho malba nachází, před více než 50 lety. Potom se na ni zcela nevysvětlitelně zapomnělo," uvedl Massimiliano Croce z neapolské policie, který má v popisu práce ochranu kulturního dědictví. Podle něj se nyní zkoumá, kdo je právoplatným vlastníkem díla.

Kunsthistorik Peppe Di Massa uvedl, že obraz Madony s dítětem pocházející z Botticelliho pozdního období patřil k jeho milovaným dílům, protože podoba Madony je inspirovaná jeho milenkou a múzou Simonettou Vespucciovou, která zemřela ve 23 letech.

Deník The Guardian s odkazem na knihu Ronalda Lightbowna napsal, že Botticelli obraz Madony s dítětem daroval papeži Sixtovi IV. a ten jej pak věnoval malému kostelu v Kampánii, aby získal přízeň rodiny Medicejských, kteří v oblasti měli majetek.

 

Právě se děje

Další zprávy