Život Briana míří na muzikálová prkna

ČTK, Hej
16. 2. 2007 11:00
Londýn - Bývalý člen komediální skupiny Monty Python Eric Idle chystá muzikál podle slavného filmu Život Briana. A má to být prý "zábavnější než Händel".

Bývalý člen komediální skupiny Monty Python Eric Idle zhudebnil další film této slavné britské šestice. Poté, co s úspěchem uvedl na Broadwayi muzikál Spamalot inspirovaný filmem Monty Python a Svatý grál, hodlá v červnu představit muzikálovou verzi komedie Život Briana.
   
Podle serveru BBC News se má nový kus jmenovat Žádný spasitel (On je pěkný nemrava), v originále Not The Messiah (He´s A Very Naughty Boy).

Premiéra představení, jehož název si autor vypůjčil z legendární "hlášky" z původního filmu, je ohlášena na festival Luminato v kanadském Torontu. Hudební doprovod obstará Torontský symfonický orchestr pod vedením Petera Oundjiana, Idleova bratrance.

Snímek Život Briana se objevil v kinech v roce 1979 a okamžitě vyvolal velký rozruch. Popisuje příběh Briana Cohena, který se narodil ve stáji hned naproti té, v níž na svět přišel Ježíš, a v dospělosti byl proti své vůli považován za mesiáše.

foto z filmu Život Briana
foto z filmu Život Briana | Foto: Aktuálně.cz

Podobně jako Kristus skončí na kříži, na rozdíl od něj však za zpěvu písně Vždycky ber život z té lepší stránky (Always Look On The Bright Side Of Life).

Vtipná satira na legendu o Ježíšovi vyvolala protesty prakticky všech církví světa a v řadě zemí je dodnes zakázaná. Britská stanice Channel Four ji v loňském roce vyhlásila nejlepší filmovou komedií všech dob.
   
Muzikálovou verzi Idle napsal spolu se skladatelem Johnem DuPrezem, s nímž spolupracoval již na Spamalotu. Ten se na newyorské Broadwayi hraje od roku 2005. Jen během premiérového víkendu vydělal milion dolarů a jeho tvůrci za něj obdrželi tři sošky Tony, považované za nejprestižnější americké divadelní ocenění. Loni jej s úspěchem uvedli i v Británii.
   
Podrobnosti k obsahu nového muzikálu nechce Idle podle BBC zatím prozrazovat. "Slibuji, že bude zábavnější než Händel, ale asi ne tak dobrý," glosoval své nové dílo ve filmovém magazínu Variety. Není tak ani jasné, zda v představení zazní slavná závěrečná píseň, která ve své době slavila úspěchy i v hudebních hitparádách.
   

 

Právě se děje

Další zprávy