Zfackovaná Rihanna chce dělat pop pro dospělé

Karel Veselý
10. 12. 2009 8:00
zpěvačka na novince Rated R ventiluje svoje frustrace
Rihanna
Rihanna | Foto: Universal Music

Recenze - Spojení 'pop pro dospělé' může někomu zní jako oxymorón, třeba jako 'ohlušující ticho' nebo 'svítání na západě'. Trh, který se v masovém měřítku řídí vkusem náctiletých může ale zplodit i něco zajímavějšího než předvídatelný prefabrikát.

Ještě než vůbec měla věk na to, aby mohla v USA zažádat o řidičák, stihla zpěvačka Rihanna v USA vybojovat deset Top 10 hitů. Se skladbou SOS samplující osmdesátkový hit Tainted Love od Soft Cell předznamenala současnou electro-popovou horečku, s baladou Unfaithful ukázala, že může konkurovat i Beyoncé a teď vydává svoje čtvrté studiové album. Je prvním, které v Americe zdobí přelepka Parental Advisory varující rodiče před obsahem nevhodným pro děti. Není to náhoda, RiRi tentokrát míří k jiným posluchačům.

Šrámy na obličeji i na duši

Rihanna
Rihanna | Foto: Universal Music

Rihanna vstoupila do velkého hudebního světa už v sedmnácti s letním hitem Pon de Replay a během druhé poloviny naší dekády vyšvihla mezi nejúspěšnější zpěvačky současnosti. Měla štěstí na spolupracovníky i producenty a hity se jen sypaly. Taneční, dancehallové, retro-disco i balady ve velkém stylu. Aby se stala popovou hvězdou z první ligy jí ale pořád chyběla výraznější image nebo identita, kolem které by vybudovala svoji mediální 'značku'.

Všechno se změnilo loni v únoru, kdy měla vystoupit na předávání Grammy. Na poslední chvíli účast odvolala a brzy vyšlo najevo, že za náhlou indispozicí byly šrámy, které jí zůstaly ve tváři po rvačce s tehdejším přítelem - zpěvákem Chrisem Brownem. Opilý Brown se s Rihannou pohádal v autě a následně ji surově zbil. Ze zpěvačky se přes noc stala nejznámější oběť domácího násilí.

Rihanna si z rvačky odnesla podlitiny a rozseknutý ret, ale také vděčný mediální příběh, který na nové desce Rated R pochopitelně patřičně zužitkovala. Místo sladkobolného lkání a ždímání svého zármutku ho ovšem přetavila do agresivní a konfrontační hudby, na kterou v mainstreamovém popu tak často nenarazíte.

Místo deštníku kulomet

Zatímco násilník Brown pilně pracuje na vylepšení svého profilu, obchází talkshows a tváří se jako neviňátko (o tom jestli mu incident uškodil, prozradí přijetí jeho nové desky Graffiti), Rihanna si na černobílém obalu alba zakrývá pravé oko a stylizuje se do role emo-vampýra, jež touží po pomstě.

Rihanna
Rihanna | Foto: Universal Music

Po textové stránce je Rated R portrét mladé ženy, která byla brutálně konfrontována s rozpadem ideálů a následně se musela vyrovnávat i s vlastními pochybnostmi. Je známá věc, že oběti domácího násilí začnou po čase obviňovat za celou situaci sebe, a Rihanna se dokonce na čas k Brownovi vrátila.

Schovám tě pod svým deštníkem, zpívala před dvěma lety svému milému v megahitu Umbrella; teď by na něj nejraději vzala kulomet a zpívá: „Olíznu svoji pušku, až to dokončím, protože vím, že pomsta je sladká."

Tento verš zní ve skladbě G4L do hutného podkladu londýnské producentské dvojice Chase & Status. Jejich agresivní intro Mad House s masivní dubstepovou basovou linkou desku otevře. „Vítejte v bláznici," zpívá jako kdyby hned na úvod chtěla svým fanouškům vzkázat, že už není roztomilá holčička z Barbadosu.

Infuze z Británie

Slavnostní předávání American Music Awards - Rihanna
Slavnostní předávání American Music Awards - Rihanna | Foto: Reuters

Tři skladby podepsané týmem Chase & Status představují vykročení do zcela nového prostoru. Spojit zámořský r'n'b pop s inovativními dubstepovými produkcemi se už dříve pokoušeli Eve nebo Snoop Dogg, ale teprve Rihanna uspěla: Wait Your Turn a G4L mají popové ambice a zároveň zachovávají klaustrofobickou atmosféru londýnského undergroundu. Jednoduše řečeno - Rihanna je znovu o krok před ostatními.

Stejně nekompromisní jsou i aktuální singl Hard nebo Rude Boy, v nichž Rihanna chladně deklamuje do agresivních beatů a maximálně využívá svého zastřeného altu. „Jsem tak tvrdá," vzkazuje v první jmenované a aby to ještě potvrdila, nechá si v Rockstar 101 zahrát sólo od Slashe. Přerod v ženu-vampa ještě není dokončen, ke Grace Jones je ještě daleko, ale má k tomu přinejmenším dobře našlápnuto.

V kontextu mainstreamového r'n'b připomene Rated R třeba temnou desku Janet Jackson Velvet Rope z roku 1997 a nebo nahrávky zpěvačky Aaliyah, jejíž život před osmi lety předčasně ukončila letecká nehoda.

Rihanna
Rihanna | Foto: Universal Music

Jejím mentorem byl r'n'b revolucionář Timbaland, který s Rihannou dříve také spolupracoval. Na novince chybí a vzhledem k jeho produkci z poslední doby lze dodat: naštěstí;  ale skladba Cold Case Love, kterou napsal Justin Timberlake, je jeho epickými beaty nasáklá a patří k nejlepším na desce.

Zbytečné balady

Jistě že nahrávka mohla být ještě odvážnější a radikálnější, ale pořád jsme ve středním proudu, kde se kalkuluje s prodejními úspěchy. Asi proto musí temné a syrové skladby vyvažovat nálož průměrných balad, z nichž měl patrně vzejít další velký žebříčkový hit ve stylu Unfaithful nebo Umbrella.

První singl Russian Rullete ovšem postrádá chytlavost zmíněných kusů. Když si pustíte působivý videoklip, v němž je Rihanna mučena, přestanete hudbu po několika vteřinách vnímat úplně a to není dobré znamení. Ještě hůře dopadly další pomalé písně - vyloženě nudná Stupid In Love a povinná latino balada Te Amo, kterou nezachrání ani lesbický podtext v textu.

Popová deska bez hitu, to je v dnešním hudebním ,podnebí' sebevražda - a Rated R se zatím v USA ani v Británii moc nedaří (číslo čtyři, respektive šestnáct v prvním týdnu). Ale můžeme doufat, že desku ocení budoucnost. Poté, co její synth-popové teritorium začala okupovat Lady Gaga a její lobotomický pop pro náctileté, se Rihanna vydala jedinou smysluplnou cestou. Co na to řeknou její fanoušci?

Rihanna: Rated R. CD, 52 minut. Vydala firma The Island Def Jam Music Group/Universal, 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy