Zemřela zpěvačka Eva Pilarová. Hvězdě české populární hudby bylo 80 let

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 14. 3. 2020 10:18
Ve věku 80 let zemřela v sobotu zpěvačka Eva Pilarová, jedna z největších hvězd české populární hudby. Informaci deníku Blesk potvrdil zpěvaččin manžel Jan Kolomazník.
Eva Pilarová
Eva Pilarová | Foto: ČTK

"Vzhledem k opatřením souvisejícím s vyhlášením nouzového stavu nebude možné uskutečnit poslední rozloučení," řekl Kolomazník s odkazem na opatření vlády kvůli pandemii nového typu koronaviru. Blesku upřesnil, že jakmile to situace dovolí, nechá uspořádat zádušní mši.

Brněnská rodačka Pilarová podle Blesku zemřela v Domově svatého Karla Boromejského v pražských Řepích. V poslední době se potýkala s vážnými zdravotními problémy. Nejzávažnější bylo selhání ledvin, jemuž nakonec podlehla, uvedl Blesk.

Zpěvačka s výjimečně velkým hlasovým rozsahem a dokonalým frázováním proslula hity jako Rekviem, Hrom aby do tě, lásko, Noc a den, Oliver Twist či Láska nebeská. Nejslavnější éru zažila v 60. letech s divadlem Semafor, kdy byla téměř stejně populární jako Karel Gott, s nímž zazářila s duetem Je nebezpečné dotýkat se hvězd v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů. Další slavné duety nazpívala s Waldemarem Matuškou.

Obdivovali ji Voskovec s Werichem i Škvorecký

Zpěvačka, za svobodna Bojanovská, se narodila 9. srpna 1939. Karel Gott ji obdivoval už od dob jejího působení v Semaforu, kam přišla v roce 1960. Tehdy měla za sebou dva roky operního zpěvu na JAMU a krátké hostování v satirickém divadélku Večerní Brno. Byla už hotovou zpěvačkou, se školeným hlasem a rozsahem přes tři oktávy, přesto si z ní Jiří Šlitr utahoval, že ji vzali hlavně kvůli hezkým nohám.

Eva Pilarová, Jiří Šlitr a Jiří Suchý se v Semaforu připravují na premiéru hry "Dobře placená procházka" (snímek z roku 1965).
Eva Pilarová, Jiří Šlitr a Jiří Suchý se v Semaforu připravují na premiéru hry "Dobře placená procházka" (snímek z roku 1965). | Foto: ČTK/Jovan Dezort

Hlasu pohledné blondýnky si považovali Jan Werich i Jiří Voskovec a platonicky zamilovaný spisovatel Josef Škvorecký pro ni napsal roli ve filmu Zločin v šantánu. Milovnici swingu a jazzu navíc výstižně překřtil na Evu "Fitzpilarovou" podle Elly Fitzgeraldové. Její zpěv v roce 1965 při návštěvě v Praze ocenil i slavný zpěvák a trumpetista Louis "Satchmo" Armstrong.

Eva Pilarová se zdraví s Josefem Škvoreckým a jeho manželkou Zdenou Salivarovou v pražském Paláci knih Luxor (rok 2004).
Eva Pilarová se zdraví s Josefem Škvoreckým a jeho manželkou Zdenou Salivarovou v pražském Paláci knih Luxor (rok 2004). | Foto: ČTK

Duety Pilarové s Waldemarem Matuškou si svého času broukal skoro celý národ. Spolupracovat začali už v Semaforu a v Rokoku, a jejich písně Ach, ta láska nebeská, Tam za vodou v rákosí či Ten, kdo nemá rád jsou oblíbenými evergreeny.

Pro Pilarovou psali písně hitmakeři Karel Svoboda a Bohuslav Ondráček. S jeho Rekviem vyhrála zlatou Bratislavskou lyru, ale v roce 1968 jí píseň zakázali zpívat. S léty se stále více orientovala na jazz a swing.

Šedesát let na pódiu

Prvního Zlatého slavíka Pilarová získala v roce 1964, další v letech 1967 a 1971. Mimořádný Zlatý slavík k ní putoval na vyhlašování Českého slavíka 2014 kvůli skutečnosti, že v roce 1962 skončila na třetím místě, ale za dvěma muži, protože se nerozlišovaly kategorie. Celých 12 ročníků ankety Zlatý slavík, tedy až do roku 1973, ji fanoušci drželi na některém z prvních tří míst.

Zlatý slavík 1967: Vítězové ankety Waldemar Matuška a Eva Pilarová při vyhlášení výsledků v roce 1968.
Zlatý slavík 1967: Vítězové ankety Waldemar Matuška a Eva Pilarová při vyhlášení výsledků v roce 1968. | Foto: ČTK

Pilarová se na pódiích pohybovala bezmála 60 let a vydala desítky alb. Velký úspěch zažila opakovaně například na rockovém festivalu v Trutnově v letech 2006 a 2009. V roce 2009 převzala od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

Zpráva o úmrtí Pilarové zaskočila zpěváka Aleše Brichtu, který byl jejím dlouholetým kamarádem. Loni 6. října byla Pilarová jedním z hostů na oslavách jeho narozenin na koncertu ve Foru Karlín. "My jsme spolu komunikovali neustále, protože chtěla, abych na jejím koncertu k šedesáti letům na scéně s ní zase zazpíval duet Dávno. Neustále se to vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu překládalo, ale minulý týden mi říkala, že už je to v pohodě," řekl ČTK Brichta. "Byli jsme kamarádi. Ne že bychom spolu chodili na pivo, ale znali jsme se docela dobře. Neskutečně jsem si vážil toho, jak všechno zvládá," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy