Zemřel rokenrolový průkopník a tyran Ike Turner

pav
13. 12. 2007 12:10
Historici mu připisují první rokenrolovou nahrávku
Ike Turner
Ike Turner | Foto: Masahiro Sumori

Los Angeles - Ike Turner, jeden z prvních amerických umělců, který na počátku 50.let pomáhal zpopularizovat rock'n'roll, zemřel ve věku 76 let.

S odvoláním na informace, které se objevily v některých amerických médiích o tom informuje agentura Reuters. Americká televize CNN autenticitu informace potvrdila.

Příčina smrti hudební legendy, která byla v roce 1991 uvedena do Rokenrolové síně slávy v Clevelandu, není známa.

Podle internetového magazínu TMZ.com, který se věnuje celebritám a který se odvolává na zdroje blízké Turnerově rodině, zemřel hudebník ve spánku ve svém domě v kalifornském městě San Marcos u San Diega.

Turner se začal hudbě profesionálně věnovat už na sklonku 40.let, kdy založil skupinu The Kings of Rhythm.

Tina Turner, vlastní jménem Anna Mae Bullock. Nové jméno jí vymyslel právě Ike Turner
Tina Turner, vlastní jménem Anna Mae Bullock. Nové jméno jí vymyslel právě Ike Turner | Foto: Aktuálně.cz

Ta v roce 1951 nahrála skladbu Rocket 88, kterou někteří historici považují za vůbec první rockn'rollovou nahrávku všech dob.

Největší slávy však Turner dosáhl v době, kdy vystupoval se svou tehdejší manželkou Tinou Turner, jejíž pěvecký talent objevil a budoval.

Mezi lety 1960 až 1976 nazpívali hity A Fool In Love nebo It's Gonna Work Out Fine. Jedním z jejich vůbec nejúspěšnějších singlů byl song River Deep Mountain High produkovaný Philem Spectorem.

Z té doby se však zachoval na jeho kariéře i stín. Zpěvačka ve své později zfilmované autobiografii napsala, že jejich manželství nebylo je showbyznysově bouřlivé, ale že se k ní na drogách závislý manžel choval jako násilnický tyran.

Ještě v rozhovoru pro agenturu AP před šesti lety si Turner postěžoval, že jeho průkopnická role je neprávem opomíjena. Sám to připisoval právě údajné démonizaci své osoby ze strany médií. Nařčení své bývalé manželky odmítl.

Letos se mu dodstalo částečného zadostiučinění, když získal Grammy v kategorii tradiční blues za nahrávku Risin' With the Blues. Tu první a do té doby jedinou dostal v roce 1972 spolu s Tinou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy