Zemřel Pavel Novák, autor hitu Pihovatá dívka

Kultura Kultura, Red Kul
11. 2. 2009 16:47
Zpívající tělocvikář podlehl rakovině prostaty
Foto: Aktuálně.cz

Přerov - Zpěvák Pavel Novák podlehl ve středu v přerovské nemocnici rakovině prostaty. Bylo mu 64 let.

Česká verze Wikipedie označuje vystudovaného pedagoga za jednu z nejvýraznějších postav české populární hudby, která měla velkou zásluhu na prosazení češtiny. Převzaté skladby si totiž opatřoval českými texty.

Mezi nejznámější písně muže přezdívaného "zpívající tělocvikář" patří hity Nádherná láska, Pihovatá dívka, Malinká nebo Morava. Napsal a otextoval populární dětskou skladbu Kdo si hraje nezlobí.

S hudbou začínal zkraje 60. let jako zpěvák přerovské dixielandové kapely. V roce 1964 byl spoluzakladatelem kapely Synkopa, kde s ním hrál i Jaroslav Wykrent; jejich píseň Vyznání zaznamenala rekordní úspěch v tehdejší prestižní rozhlasové hitparádě Houpačka.

Po "odchodu do showbyznysu" nahrával s velkými orchestry včetně tělesa Gustava Broma. Kromě toho měl i vlastní kapely Vox a  poté Proto.

Do doby jeho největší slávy patří konec 60. a počátek sedmdesátých let. Vydal na tři desítky alb, koncertoval v Německu, Francii, USA, Austrálii, Mongolsku, Polsku, Jugoslávii, Belgii.

V 90. letech Pavel Novák vedl "rodinnou" kapelu Family, s níž zaznamenal velké úspěchy na rodné Moravě. Věnoval se zejména tvorbě pro děti, pro které připravoval komponované pořady.

Rakovinou poprvé onemocněl v roce 2000. Přesto podle svých stránek pavelnovak.cz absolvoval i v posledních letech na šest set vystoupení ročně, byl populárním lokálním umělcem a kromě hraní pro děti zpíval i na plesech a zábavách.

Mnohé z jeho nových desek se prý svou prodejností blíží k hranici zlaté desky či platinové desky a stejně dobře se prodávaly jeho knihy. Těch "bronzový" Zlatý slavík z roku 1967 napsal celkem sedm.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy