Zemřel Jack Bruce, baskytarista legendárních Cream

ČTK ČTK
25. 10. 2014 22:16
Jack Bruce napsal a zpíval většinu písní Cream, včetně hitů White Room a I Feel Free.
Jack Bruce při koncertu k uvedení The Cream do Rock´n rollové síně slávy v roce 1993.
Jack Bruce při koncertu k uvedení The Cream do Rock´n rollové síně slávy v roce 1993. | Foto: Reuters

Londýn - Ve věku 71 let v sobotu zemřel britský baskytarista Jack Bruce, který byl členem legendární skupiny 60. let Cream. Uvedla to britská stanice BBC s odvoláním na Bruceova agenta. Podle agentury PA Bruce zemřel na onemocnění jater.

Členy "superskupiny" Cream byli také kytarista Eric Clapton a bubeník Ginger Baker. Jsou považováni za jednu z nejdůležitějších kapel v historii rocku.

Za asi dva roky své existence mezi lety 1966 až 1968 vydali čtyři desky, kterých se prodalo na 35 milionů exemplářů. Dostali vůbec jako první platinovou desku za album Wheels of Fire.

Eric Clapton, Ginger Baker a Jack Bruce - The Cream při uvedení do Rock´n rollové síně slávy v roce 1993.
Eric Clapton, Ginger Baker a Jack Bruce - The Cream při uvedení do Rock´n rollové síně slávy v roce 1993. | Foto: Reuters

I když nejslavnějším členem skupiny se stal časem Clapton, Bruce napsal a zpíval většinu písní Cream, včetně hitů White Room a I Feel Free. Společně s Claptonem napsali Sunshine Of Your Love, která zahrnuje jeden z nejznámějších rockových kytarových riffů vůbec.

Bruce pocházel z předměstí skotského Glasgowa, kde také studoval na hudební akademii hru na violoncello a skladbu. Ještě jako teenager odešel do Londýna a stal se nejprve členem skupiny Alexis Korner's Blues Inc, kde hrál na bicí Charlie Watts, pozdější bubeník Rolling Stones.

Začátkem 60. let byl Bruce v řadě dalších známých skupin, včetně Blues Breakers Johna Mayalla a kapely Manfreda Manna. V roce 1966 založili s Claptonem a Bakerem Cream. Skupina se rozpadla na vrcholu slávy v listopadu 1968.

Bruce již později nedosáhl takového komerčního úspěchu jako s Cream, ale jeho reputace jednoho z nejlepších rockových baskytaristů se časem jen posilovala. V květnu 2005 se Cream sešli k úspěšné sérii koncertů v londýnské Royal Albert Hall.

 

Právě se děje

Další zprávy