Zemřel autor muzikálu West Side Story Arthur Laurents

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 5. 2011 18:10
Spisovateli, řediteli a scenáristovi bylo 93 let
Laurents (vprostřed) se Sondheimem (vpravo) při práci na West Side Story
Laurents (vprostřed) se Sondheimem (vpravo) při práci na West Side Story | Foto: Aktuálně.cz

New York - Ve věku 93 let zemřel ve čtvrtek v New Yorku Arthur Laurents, spisovatel, divadelní ředitel a scenárista, který je jako autor scénáře podepsán pod slavnými muzikály  West Side Story a Gypsy. Podle umělcova agenta skonal ve svém domě na Manhattanu na komplikace způsobené zápalem plic.

Laurentse po celém světě proslavil jeho muzikálový přepis Shakespearova příběhu milenců Romea a Julie, který přenesl do newyorských ulic poloviny minulého století jako souboj členů dvou znesvářených pouličních gangů, bělošských Tryskáčů a přistěhovaleckých portorikánských Žraloků.

Muzikál s hudbou Leonarda Bernsteina, texty Stephena Sondheima v choreografii Jeroma Robbinse mnozí dodnes považují za absolutní vrchol, co bylo na muzikálovém poli vytvořeno. Původní nastudování z roku 1957 pak posloužilo jako předloha stejnojmennému filmu oceněného Oscarem.

Tutéž cestu absolvoval muzikál Gypsy, který měl  premiéru v roce 1959. Laurents k němu sepsal libreto na základě vzpomínek známé striptérky Gypsy Rose Lee, osou příběhu je její vztah s matkou Rose.

Foto: Aktuálně.cz

Rodák z Brooklynu a syn soudce Laurents začínal za války psaním scénářů k výcvikovým filmům. Po práci v rozhlase pak přešel na Broadway. Už v roce 1945 mu tady uvedli hru Home of the Brave o antisemitismu v armádě, dalším autorským úspěchem byla komedie The Time of the Cuckoo.

Zároveň produkoval a režíroval. V roce 1962 nastudoval muzikál  I Can Get It for You Wholesale, který nasměroval k hvězdné kariéře tehdy neznámou 19letou herečku a zpěvačku Barbru Streisandovou.

Na kontě má Laurents dvě ceny Tony, ale ne za své nejslavnější kusy. V roce 1968 získal tuto muzikálovou trofej za Hallelujah Baby! a v roce 1984 za režii Klece bláznů. Její téma mu bylo blízké: přes 50 let žil se svým partnerem, hercem Tomem Hatcherem (ten zemřel před pěti lety).

Pracoval i pro Hollywood. Na kontě má scénář k Hitchcockovu filmu Provaz z roku 1948, v témže roce se podílel na filmu The Snake Pit. U scénáře pro film The Way We Were (1973) se znovu setkal se Streisandovou, jejímž partnerem tu byl Robert Redford. Za scénář k filmu The Turning Point, baletní drama s Shirley MacLaineovou z roku 1978, získal Laurents dvě nominace na Oscary.

Své dva nejslavnější muzikály pomáhal nastudovat v několika provedeních. Ještě když bylo Laurentsovi jednadevadesát, v roce 2009, nastudoval v newyorském divadle Palace novou inscenaci West Side Story, kterou obohatil o španělské dialogy a libreta několika písní.

Ve změnách šel ale ještě dál. V novém pojetí nejsou Tryskáči roztomilými rváči, jak je více méně líčilo původní nastudování, ale fanatiky a bezcitnými vrahy. Upravil i Bernsteinův hudební prolog, při němž na scénu přicházejí arogantní, strach nahánějící členové bělošského gangu.členové bělošského gangu.

 

Právě se děje

Další zprávy