Žebřík už je za dvěřmi. Jak dopadl vloni

mor
29. 1. 2007 15:32
Praha - Už za měsíc budou hudební a filmové ceny Žebřík 2006 znát vítěze. Minulý rok měli největší úspěch Chinaski. Zopakují ho letos?
Foto: Report

Ze 14. ročníku čtenářské soutěže časopisu Report si Chinaski odnesli hned tři sošky. První za vítězství v kategorii Kapela roku, druhou za Videoklip roku ke skladbě Tabáček a poslední za Desku roku, kterou se stal jejich Music Bar.

V kategorii Zpěvák roku uspěl Dan Bárta. Zpěvačkou roku stala Aneta Langerová. Oba navíc ve svých kategoriích vyhráli podruhé v řadě.
  
Langerová se stala i Osobností roku. A je jisté, že naposled. "Osobnost roku jsme letos zrušili. Její vítězové se často shodovali s vítězi jiných kategorií. Byla tak trochu za zásluhy spíš než za konkrétní hudební výkon," vysvětlil vydavatel pořadatelského magazínu Jaroslav Hudec. Zrušenou kategorii v tomto roce nahradí jiná - Hudební DVD roku.

Nejlepším filmem za rok 2005 byl podle ankety snímek Štěstí. Mezi vítězi byla také kapela Clou - stala se Překvapením roku, a hlasujícím se ještě líbila jejich skladba Island Sun - stala se Skladbou roku. Mezi dýdžeji byl podle hlasů nejlepší DJ Wich.

Foto: Report

"Do ankety došlo přes pět tisíc hlasů a výsledky odpovídají vkusu tuzemského publika," zhodnotil po finále Hudec.
  
Na hlavní scéně se během večera představily skupiny Clou, Monkey Business, The Nihilists a Aneta Langerová. Mezi vystoupeními bylo uděleno celkem třicet cen v deseti kategoriích, protože Žebřík rozdává ceny nejen vítězům, ale i těm, kteří se umístili na dalších dvou pozicích.

Jedenáctou a jedinou zápornou kategorií je tradičně tzv. Průser roku. Ten bývá pouze oznámen a cenu "za výkon a za odměnu" si její vítěz proto neodnese. Loni si ji takto neodneslo násilí na Czechteku.
 
V průběhu večera uváděného režisérem Zdeňkem Suchým se na hlavní scéně uskutečnil křest prvního DVD Michala Pavlíčka Story 1982-2006.  Na druhé, hiphopové scéně se představili Prago Union, rapper Kunny a DJ Omar, brněnské trio Disgrafix a DJ Wich.
  

Foto: Report

Hlasování do 15. ročníku končí 28. února. Osobnosti domácí hudební a filmové scény převezmou originální sošky výtvarníka Václava Česáka - tzv. Tančící R - v pátek 9. března v plzeňském Domě kultury Inwest.

Během vyhlášení, které potrvá bezmála pět hodin, vystoupí Support Lesbiens, J.A.R., Peha, Gaia Mesiah a další, které v anketě uspějí. Druhá scéna bude patřit opět hiphoperům. Večerem bude počtvrté v řadě provázet režisér Zdeněk Suchý.

 

Právě se děje

Další zprávy