Yeah Yeah Yeahs se nechali restarovat Ajťákem

Pavel Turek, tur
30. 5. 2009 15:00
Nové klipy od Röyksopp, Grizzly Bear a Patricka Wolfa
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Představte si totálně sociopatického Maurice Mosse z britcomu Ajťáci, jak řídí filmový štáb. Katastrofická vize. Nicméně z komika Richarda Ayoadea se už nyní stal respektovaný režisér hudebních videí, které se ne vždy vyznačují poťouchlým situačním humorem.

Jeho klip pro The Last Shadow Puppets i DVD záznam koncertu Arctic Monkeys získaly letos cenu týdeníku NME za nejlepší díla ve svých kategoriích. Talent pro absurditu rozvinul v klipech pro newyorské Vampire Weekend i britské Kasabian, kde se jako herec objevil jeho kamarád Noel Fielding ze spřízněného seriálu Mighty Boosh.

Ve videu Heads Will Roll pro druhý singl z alba It's Blitz od Yeah Yeah Yeahs se chytil snahy art-punkového tria přilnout k tanečnímu parketu a oživil monstrum. Zatímco kapela vyhrává, pohybové kreace patří vlkodlaku, který zmutoval s Michaelem Jacksonem. Těžko říct, kdo z těch dvou by na té mutaci tratil.

Z Patricka Daughterse se po zářezech u písničkářky Feist a kapelách Liars nebo Kings Of Leon pomalu stává prominentní tvůrce, jehož status jen ztvrdila příležitost natočit pro Depeche Mode mrazivý klip ke skladbě Wrong. Nyní jej pro singl Two Weeks oslovili brooklynští Grizzly Bear, jejichž třetí album Veckatimest vyšlo tento týden a okamžitě se stalo událostí pro indie kritiky na serverech Pitchfork, Drowned In Sound nebo Popmatters.

Grizzly Bear, které si jako předkapelu vybrali třeba i Radiohead, se v Daugtersově klipu představují jako oživlé voskové figuríny, jejichž myšlenky jsou možná příliš jasné i na jejich vyphotoshopované hlavy.    

 

Druhým singlem z popového Juniora norských Röyksopp se vcelku předpokládatelně stala nejchytlavější věc, v níž hostuje švédská hvězda, zpěvačka Robyn. Ta se objevila i ve videu The Girl & The Robot.

Robyn sice v textu zpívá o tom, že je zamilovaná do robota, ale rozhodně to nemyslela s tak workoholickou doslovností, jakou té větě přiřkl režisér Michael Baldwin. Autor klipů pro kapely Travis nebo Infadels oživil skutečnou společnou domácnost popové hvězdy s roztomile impotentním robotem.  

Ve videografii dua, které si na klipech vždy dávalo záležet a koncipovalo je často jen jako čisté designové animace, se jedná o první video, v němž jsou oba k vidění. Jako slizcí prodejci domácích pomocníků.  

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ace Norton, který zaujal už ostrými klipy pro Simian Mobile Disco (Hustler), Bloc Party (Mercury) nebo Does It Offend You, Yeah? (Dawn of the Dead), vytvořil pro mozartovského Patricka Wolfa kulisy fosforeskující a la Daft Punk.

Singl Hard Times koresponduje s vydáním čtvrtého alba britského písničkáře nazvaného The Bachelor. „Kdybych to měl sumarizovat, tak se v Hard Times snažím provokovat stále se šířící apatii a konzervatismus, který jen v Anglii můžete pozorovat na všem: od soutěže X Factor po sílící vliv pravice. Mám pocit, že moje generace přestává chránit hodnoty a svobody, které pro ni vybojovaly ty předchozí. Zlenivěli jsme, neangažujeme se, místo toho jsme jen celé dny zalogovaní na Facebooku."

 

Právě se děje

Další zprávy