Wyclef Jean chce být haitským Barackem Obamou

krv
6. 8. 2010 13:09
Hiphopový utečenec se zúčastní prezidentských voleb
Foto: Archiv

New York - "Kdybych byl prezidentem, v pátek by mě zvolili a v sobotu zastřelili. A v neděli pohřbili," zpíval kdysi Wyclef  Jean ve své skladbě If I Was a President. Teď by mohl vyzkoušet, jestli se to stane i ve skutečnosti.

Chudá karibská země, kterou na začátku roku postihlo ničivé zemětřesení, bude v listopadu volit hlavu státu. A jedním z kandidátů bude podle všeho i zpěvák, který se proslavil jako člen skupiny The Fugees.

Foto: Aktuálně.cz

O tom, že by se jeden z nejslavnějších haitských rodáků mohl ucházet o post prezidenta, se spekulovalo již několik měsíců. Jeho kandidaturu nejprve oznámil bývalý předseda tamní poslanecké sněmovny. Nyní se zpěvák se svou manželkou v haitské metropoli Port-au-Prince dostavil do volebního úřadu a zaregistroval se jako kandidát za stranu Viv Ansanm (Žít společně).

Wyclefova žádost bude ještě formálně přezkoumána. Kandidáti do prezidentských a parlamentních voleb vypsaných na 28. listopadu se musejí zaregistrovat do 7. srpna.

Sedmatřicetiletý hudebník se narodil nedaleko haitské metropole Port-au-Prince a vyrostl v New Yorku. Přesto splňuje jednu z podmínek kandidatury, a to že na Haiti strávil alespoň pět po sobě jdoucích let. Na Haiti, kde je polovina obyvatel mladších jednadvaceti let, se hiphopový zpěvák těší značné popularitě. 

Foto: Reuters

Mnozí Haiťané na něj pohlížejí jako na postavu, která jim přináší naději. A evidentně to tak vnímá i sám zpěvák. "Chtěl bych prezidentu Baracku Obamovi vzkázat, že USA mají Obamu a Haiti Wyclefa Jeana," řekl před volební kanceláří na shromáždění svých příznivců, kteří ho přisli pozdravit.

Spekulace o tom, že by Wyclef Jean mohl vstoupit do souboje o prezidentské křeslo, zesílily poté, co se zpěvák zapojil do pomoci obětem ničivého zemětřesení, které si 12. ledna vyžádalo až 300 tisíc obětí a o střechu nad hlavou připravilo na 1,5 milionu obyvatel.

Podle zpěváka ale katastrofa paradoxně umožnila i to, na co by se jinak čekalo třeba dalších deset let: lidé chtějí obnovu země spojit se změnou politiky. "Hlavně mladá generace už dosavadním politikům nevěří - a to bude moje tajná zbraň," řekl magazínu Time.

Jeho konkurentem ve volbách bude mimo jiné bývalý diplomat Garaudy Laguerre, ale také Jeanův strýc Raymond Joseph, současný velvyslanec Haiti v USA.

Nynější vláda prezidenta Reného Prévala, který se nemůže ucházet o znovuzvolení, se stala terčem všeobecné kritiky za pomalou a nedostatečnou pomoc obětem zemětřesení. Haiti získalo nezávislost na Francii v roce 1804 po povstání otroků. Pověst místních politiků je ale v troskách po desetiletích korupce, násilí, intrik, paktování s vojenskými diktaturami i zastrašování a falšovaných voleb.

Od Fugees ke karnevalu

Wyclef Jean založil The Fugees (původně The Refugee Camp) v roce 1991 se svým haitským bratrancem jménem Prakazrel "Pras" Michel a americkou rapperkou Laureen Hillovou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Patřili ke komerčně nejúspěšnějším hiphopovým skupinám poloviny 90. let a dokázali oslovovat publikum i daleko za hranicemi svého žánru. Po pouhých dvou deskách se ovšem trio v roce 1997 rozešlo; přestože došlo k několika pokusům o oživení včetně krátkého turné, The Fugees už zřejmě definitivně skončili.

Výstižně to loni formuloval Pras v rozhovoru pro server AllHipHop.com. "Máte větší šanci, že uvidíte Usámu bin Ládina a George Bushe, jak si ve Starbucks dávají latté a diskutují o zahraniční politice, než že se Fugees dají znovu dohromady," řekl Pras, podle něhož je hlavní problém především v přístupu Lauryn Hillové.

Tím, kdo po fenomenálním úspěchu alba The Score - v roce 1997 získalo Grammy za nejlepší rapovou desku a prodalo šest milionů kusů - začal trhat partu jako první, ale nebyla Lauryn, nýbrž právě Wyclef Jean.

Foto: Aktuálně.cz

Syn protestantského kazatele z Haiti, který dostal jméno po anglickém předchůdci Jana Husa Johnu Wycliffovi, vydal v polovině roku 1997 sólový debut The Carnival, ve kterém pestrou muzikálnost Fugees ještě víc rozvinul a získal za něj dvakrát platinovou desku. I následné album The Ecleftic: 2 Sides II a Book se prodalo v milionovém nákladu.

Milenka a lehkomyslnost

Na konci roku 2007 se "Clef" rozhodl ke konceptu své prvotiny vrátit a světlo světa spatřil Carnival Vol. II s poditutlem Memoirs of an Immigrant. Leitmotivem šestého studiového alba bylo téma přistěhovalectví jak v textové, tak hudební složce. Díky skladbě Sweetest Girl (Dollar Bill) se po letech znovu podíval do Top 20 amerického žebříčku.

Je ale zpěvák, který strávil většinu svého života v USA, i tím správným kandidátem na prezidenta země, kterou sužuje chudoba?

Wyclefovi kritici poukazují na lehkomyslný způsob, kterým vedl svoji charitativní organizaci Yéle Haiti Foundation. Nadace pět let neplatila v USA řádné daně a její činnost byla několikrát přerušena úřady na Floridě.

Foto: Aktuálně.cz

Po ničivém zemětřesení na začátku letošního roku se Wyclef stal jednou z tváří charitativní kampaně na pomoc Haiti. Jeho pověsti ale uškodily informace, podle kterých z peněz nadace přeplácel svoji milenku zaměstnanou jako mluvčí organizace.

List The Boston Globe v souvislosti s jeho kandidaturou připomíná také skepsi, jež provázela politiky pocházející ze showbyznysu od Reagana až po Schwarzeneggera. Přesto všechno si ale deník myslí, že sázka na Jeanův hvězdný lesk může nakonec být dobrá: jeho věhlas by půldruhému milionu Haiťanů přinesl řadu výhod, zmírnil jejich bídu a připomněl jejich zemi světu.

Jeho známá tvář by prý mohla zafungovat i dovnitř a sjednotit Haiti. Zpěvákův životní příběh má podle novin téměř mytologický potenciál: ostrov opustil v devíti, vyrostl v Brooklynu jako součást komunity emigrantů, proslavil se a zbohatl, ale nikdy nezapomněl na své kořeny a nevzdal se haitského občanství.

Už od roku 2007, kdy působí jako haitský velvyslanec na volné noze, byl prý schopný spojit v jeden celek hrdost na haitský původ a kulturu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy