Whitney Houston byla pohřbena vedle svého otce

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 2. 2012 20:20
Po sobotě už jí poslední sbohem přišla dát jen rodina
Pohřeb Whitney Houston: Kevin Costner
Pohřeb Whitney Houston: Kevin Costner | Foto: Profimedia.cz

Westfield - Popová diva Whitney Houston, která zemřela minulou sobotu, spočinula v neděli vedle svého otce na hřbitově Fairview ve Westfieldu v americkém státu New Jersey.

V sobotu se s ní během emocemi nabitého obřadu, který provázely slzy i smích, rozloučili její příbuzní a přátelé. o den později jí poslední sbohem přišla dát už jen rodina.

U vchodu na hřbitov Fairview se podle portálu TMZ.com shromáždil dav fanoušků, kteří chtěli zpěvačku doprovodit do cíle její cesty domů. Tak přátelé zpěvačky mluvili o sobotním pietním obřadu, který se konal v baptistickém kostele Nové naděje v Newarku. V tamním sboru začínala svoji pěveckou kariéru.

Pracovníci pohřební služby vynášejí rakev s ostatky zpěvačky po pohřbu v baptistickém kostele Nové naděje v Newarku.
Pracovníci pohřební služby vynášejí rakev s ostatky zpěvačky po pohřbu v baptistickém kostele Nové naděje v Newarku. | Foto: Reuters

Slavnostní atmosféru sobotního obřadu narušil bývalý manžel Houstonové Bobby Brown, který z něho po několika minutách naštvaně odešel kvůli sporu o to, kde má sedět jeho doprovod.

O několik hodin později už stál na scéně. Podle portálu New York Daily News během koncertu působil uvolněně a překypoval energií. "Bůh žehnej mojí bývalé manželce," řekl Brown, který podle mnohých může za to, že to s kariérou Houstonové po svatbě v roce 1992 začalo jít z kopce. Měli spolu nyní 18letou dceru Bobbi Kristinu.

Bezvládné tělo zpěvačky našel minulou sobotu ve vaně hotelového apartmá v Los Angeles její osobní strážce. Příčina smrti se vyšetřuje.

Soukromý obřad v baptistickém kostele Nové naděje zahájil sborový zpěv gospelu. Právě ve sboru v tomto kostele začala popová diva pěveckou kariéru. "Nejde o smuteční obřad, oslavujeme její život," řekl baptistický duchovní nad rakví zakrytou bílými a fialovými květinami.

Ceremonii trvající tři a půl hodiny pak provázely slzy, ale také tleskání a pohupování se v rytmu gospelových písní i souhlasné výkřiky převážně černošských smutečních hostů v reakci na slova řečníků.

Přenos smutečního obřadu mohli diváci na celém světě sledovat na internetu. Veřejné rozloučení s popovou hvězdou nebylo v plánu. Mezi asi 1500 pozvanými smutečními hosty byli zpěváci Alicia Keys nebo Stevie Wonder, kteří přednesli písně.

"Je tu víc známých osobností než na předávání cen Grammy," řekl jeden z reverendů k hostům, mezi nimiž byla i televizní hvězda Oprah Winfreyová.

"Teď je v nebi mladá dáma, kvůli níž Bůh žasne, jak mohl stvořit něco tak perfektního," řekl v projevu na rozloučenou herec Kevin Costner - její partner z filmu Osobní strážce, který Whitney v roce 1992 zajistil asi největší slávu. Snímek v romantickém oparu reflektoval její "těžký" hvězdný úděl.

Pohřeb Whitney Houston
Pohřeb Whitney Houston | Foto: Profimedia.cz

"Hodně chlapů mohlo tu roli hrát místo mě, ale tys byla jediná, kdo mohl hrát (zpěvačku) Rachel Marronovou," vzkázal Costner Houstonové, o níž mluvil jako o "sladkém zázraku". Soundtracku se k jejich filmu prodalo 44 milionů kusů a obsahoval šest jejich písní včetně legendárního hitu I Will Always Love You.

Ten také zazněl na konec obřadu v okamžiku, když skupina mužů vynášela rakev s ostatky zpěvačky z kostela a za ní šli příbuzní. Zpěvačka v neděli spočine na hřbitově Fairview ve Westfieldu v New Jersey, kde je pohřben i její otec.

V první řadě byla její matka Whitney Houstonové Cissy a 18letá dcera Bobbi Kristina. Rozloučit se přišli také Elton John, Beyoncé, rapper Jay-Z nebo černošský reverend a bojovník za lidská práva Jesse Jackson. Na obřadu promluvil zpěvaččin mentor Clive Davis, který ji kdysi objevil v nočních klubech pro firmu Arista. Na pohřební obřad nakonec kvůli zdravotním problémům nedorazila legenda soulu Aretha Franklinová.

Okolí kostela policie uzavřela a vyzvala fanoušky, aby zůstali doma. Někteří z nich se přesto přišli rozloučit do přilehlých ulic či k pohřebnímu ústavu, kde bylo před obřadem tělo.

Nakonec se nepotvrdily spekulace, že se ve čtvrtek či pátek bude konat veřejné rozloučení v newarské multifunkční hale Prudential Center, kde mimo jiné hrají New Jersey Devils.

Houstonová, která bojovala se závislostí na alkoholu a kokainu, nečekaně zemřela minulou sobotu v hotelovém apartmá v Los Angeles. Bezvládné tělo ve vaně našel její osobní strážce. Příčina smrti se vyšetřuje. Houstonová se nijak netajila tím, že ve velkém brala kokain a různé léky, kouřila marihuanu a pila alkohol.

 

Právě se děje

Další zprávy