Waters překonává The Wall

BBC
20. 4. 2006 12:30
Londýn - Bývalý člen Pink Floyd Roger Waters změnil na nátlak desítek palestinských umělců místo konání svého izraelského koncertu.

Baskytarista měl v červnu koncertovat v Tel Avivu, avšak místo toho vystoupí ve "smíšeném" arabsko-židovském městečku Neve Šalom.

Po prvním ohlášení koncertu palestinští umělci v otevřeném dopise naléhavě vyzvali Waterse, aby se vystoupení zdržel "v době, kdy Izrael nepolevuje v prosazování svých koloniálních a diskriminačních plánů na další vyhánění, utiskování a vposledku i etnické vyčištění Palestinců z jejich domoviny".

Odpůrci izraelské zdi na Západním břehu Jordánu používají jako protestsong skladbu Another Brick in the Wall právě od Pink Floyd. Upravili si však text, který v jejich podání zní: "Nepotřebujeme okupaci. Nepotřebujeme rasistickou zeď."

JERUZALÉM (Izrael) - Palestinec prolézá dírou v "izraelské" zdi.
JERUZALÉM (Izrael) - Palestinec prolézá dírou v "izraelské" zdi. | Foto: Aktuálně.cz

Neve Šalom je malá osada nedaleko od hranic mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu, pokládaná za symbol míru. Organizátoři uvedli, že přesunutí koncertu do tohoto městečka podpoří soužití mezi Izraelci a Palestinci.

Sám Waters se přitom nikterak nekaje, že bude vystupovat v Izraeli, jemuž se většina hudebních skupin kvůli obavám o bezpečnost vyhýbá.

"Kdybych chtěl vyloučit cestu do Izraele kvůli tomu, že nesouhlasím s jeho zahraniční politikou, musel bych odmítnout hrát i v Británii, protože nesouhlasím se zahraniční politikou Tonyho Blaira," řekl minulý měsíc deníku Guardian.

V roce 1985 se Waters ve zlém rozešel s ostatními členy Pink Floyd a vydal se na sólovou dráhu. Loni v létě se však ke skupině znovu připojil a absolvoval s ní jednorázový koncert Live 8.

 

Právě se děje

Další zprávy