Wanastowky se vracejí a křtí. S aparátem od Redhotů

Jitka Gráfová
15. 11. 2007 13:41
Kapela vystoupí na velkém koncertě v Sazce
Foto: Universal music

Praha - Wanastowi vjecy pokřtí ve čtvrtek na svém koncertě v Sazka Aréně novinku Best of 20 let + DVD, která se právě probíjí na špici neprodávanější titulů v Česku.

Večer, který by měl začít o půl osmé, odstartuje předkapela AIRFARE. Její vůdčí osobnost skupiny je americký skladatel, zpěvák a kytarista Thomas J. Lichtag, který se obklopil mladými českými muzikanty.

"Jeho tvorba je ovlivněna mnoha hudebníky, jako jsou Iggy Pop, Lou Reed nebo Strokes. Zvuk kapely je velmi osobitý a původní," říká Petr Novák z pořádající agentury Interkoncerts.

Pak již bude scéna patřit Wanastovkám - Robert Kodym a PBCH se představí v doprovodu muzikantů, mezi kterými jsou kytarista Tomáš Vartecký a bubeník Martin Vajgl. Křest desky obstará Lou Fanánek Hagen.

Foto: Lukáš Bíba

Wanastowi Vjecy odehrají v Sazka Aréně nejzásadnější skladby, dojde však i na novinky. "Na české poměry se dvojice představí v rámci velké scény, jejíž součástí je projekce a bohatý světelný park," říká Novák.

Kromě křtu dojde předání dvou platinových a jedné diamantové desky za prodej půl milionu nosičů a sama kapela slibuje velkou show. "Zvukovou aparaturu jsme si pro tuto příležitost půjčili od Red Hot Chilli Peppers a už se fakt nemůžeme dočkat," říká Robert odym.

Dvojice Kodym a P.B.CH.- jinak členové populární Lucie -  se dala dohromady díky filmu dokumentaristy Vladislava Kvasničky, to se psal rok 1988. I tenhle film najdou fanoušci na jejich právě vydaném DVD.

První studiovku Tak mi to tedy nandey vydala kapela v roce 1991.  Stejnojmenná píseň i celé album se hned staly hitem, úspěch se opakoval s deskou Lži, sex a prachy.

Foto: Sony BMG

Následovalo Divnoalbum, Andělé, 333 stříbrnejch stříkaček a Hračky. Paralelní život s kapelou Lucie způsobil pauzu, až loni v říjnu se vrátili s albem Torpédo.

Dvojalbum Best Of 20 let shrnuje největší hity a doplňuje ho čtveřice nových písniček. Mezi nimi dvě coververze - Mišíkova Variace na renesanční téma a Lady Carneval od Karla Gotta.

Kapela na turné příliš nevyráží, poslední měla k albu 333 stříbrnejch stříkaček.  Nejnovější šňůra byla v plánu už letos; nakonec se ale přesunula a fanoušci se skupiny dočkají na jaře příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy