Vlak frčící v chumelenici

Jakub Morc
11. 1. 2006 20:00
Glosa - První letošní koncert Alviku znovu vyprodal pražskou Akropoli.
Zpěvačka Anya: Pojďte k nám
Zpěvačka Anya: Pojďte k nám | Foto: www.alvik.cz

Mezinárodní band, který měl loni skvělou sezonu a koncertoval ve Spojených státech či Velké Británii, je stále velkým lákadlem i pro české fanoušky. Zvuk kapely nejvíc připomíná skandinávské Koop - ovšem s menším zastoupením elektronických prvků nebo aranží.

Kontrabas a dechové nástroje, povětšinou saxofon a trubka, neopouštějí prostor nového jazzu. Zpěv na pomezí soulu a rhytm´n´blues někdy přeskočí až  do atmosférického hiphopu; elektronické klávesy vesele pobíhají. Tvrdé bicí jsou pak skvělým partnerem ve vzájemném dialogu celého Alviku; oduševnělém a instrumentálně dokonale zvládnutém.

Slyšet bylo skladby z  desky Breathing Geometry a také dvě novinky. Trend Beat a fascinující Elle skladbu, kterou si zpěvačka Anya viditelně užívala a návštěvníkům poradila: "Po koncertě jděte domů a s přáteli dejte dohromady band, je to nádhera."

Přesně tak vznikl i Alvik: potkalo se několik přátel z různých zemí - a bylo to. Dnes hrají ve složení Nor, Američanka a tři Češi. Svou první a zatím jedinou desku nahrávali v pozměněném složení.

"Když jsou koncerty, něco se udělá před ním, něco po něm. Bylo by potřeba zkoušet víc," říká kontrabasista Petr Tichý, ale nemá strach, že by skupina mohla skončit jako třeba Deep Sweden. "Zatím nevypadá, že bychom se měli rozpadnout kvůli tomu, že nežijeme v jednom městě. Audun žije v Oslu, Anya v Paříži, přes internet nám posílá melodické linky a my na nich pak u sebe doma dál pracujeme."

Po všech stránkách skvělý Alvik na začátku nového roku přišel i se svým poselstvím. "Je nový rok, a proto se nebojte udělat krok dopředu směrem k pódiu, abychom si všichni byli blíž," vzkázali všem, kteří přišli na koncert a mohli se spolu s kapelou projet nočním vlakem frčícím v chumelenici.

Oficiální stránku skupiny najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy