Vinyla chce být Chalupeckým i Radokem hudebních cen

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 12. 2011 14:18
Vzniká i nová cena Apollo za nejlepší album
Anděl 2010 - Ewa Farna a Tomáš Klus
Anděl 2010 - Ewa Farna a Tomáš Klus | Foto: Jiří Herman/www.hermina.cz

Praha -  Nejlepší tuzemskou hudební nahrávku vyhlásí nová cena Apollo. O nominacích rozhodne hlasování kritiků, publicistů a dramaturgů. Výsledky 1. kola budou oznámeny 15. prosince, ve druhém kole vyhlásí vítěze desetičlenná zvolená porota. Za pořádající občanské sdružení Apollo o tom informoval Tomáš Tenkrát.

Jde v krátké době o druhou novou hudební cenu, o jejichž výsledcích budou rozhodovat novináři. Minulý týden byl oznámen vznik ceny Vinyla.

Nové ceny se liší počtem hlasujících. Zatímco organizátoři Vinyly oslovili jednadvacet publicistů, z nichž nabídku přijalo 17, o vítězi ceny Apollo rozhodne sedm desítek lidí.

"Úzká porota není odznakem elitářství, ale snahou o kritické zhodnocení scény, které se bude lišit od výsledků ostatních cen," podotkl za pořadatele Vinyly Pavel Uretšlégrz občanského sdružení Goliart. Hlasujícími budou publicisté, kteří se o muziku dlouhodobě kriticky zajímají a pomáhají formovat myšlení o hudbě.

Hlasování o udělení ceny Apollo se mohou zúčastnit lidé, kteří se uplynulý rok profesionálně a soustavně zabývali tuzemskou hudbou a pravidelně přispívali do médií v České republice. Ocení pouze nejlepší tuzemskou hudební nahrávku, zatímco v rámci ceny Vinyla jsou vyhlášeny celkem tři kategorie - deska roku, počin (událost) roku a objev roku.

Výsledky 1. kola budou ceny Apollo budou vyhlášeny 15. prosince, ve druhém kole rozhodne o vítězi desetičlenná zvolená porota.

Ceny Vinyla se vyhlásí na přelomu února a března. Cílem je podle organizátorů "oprostit se od všech zájmových vazeb a tlaků a ocenit ty, kteří do tuzemské hudby přinášejí autorské, tvořivé a novátorské elementy".

Spolupracovník Rady ceny Vinyla Pavel Klusák uvedl, že snahou pořadatele je vytvořit ocenění, které bude v hudebním prostředí ekvivalentem toho, co znamená ve výtvarném umění Cena Jindřicha Chalupeckého či v oblasti divadla Ceny Alfréda Radoka.

V České republice existují v současné době hudební ceny udělované na základě popularity mezi posluchači, jako je Český slavík, Žebřík či Ceny televize Óčko, nbeo Ceny Anděl vyhlašované na základě hlasování členů Akademie populární hudby. Někteří hudební publicisté mají za to, že Ceny Anděl reprezentují "vydavatelské lobby".

Čtěte také:
Firemní Andělé jsou svátek hudby zralý na zrušení
Andělé se oblékli do tepláků. Ceny ovládli Nightwork

 

Právě se děje

Další zprávy