VIDEO: "Prorok" Bowie se opřel do katolické církve

Kultura Kultura
10. 5. 2013 14:42
Youtube video Davida Bowieho The Next Day zpřístupnil od 18 let
David Bowie, Marion Cotillard a Gary Oldman
David Bowie, Marion Cotillard a Gary Oldman | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V novém videoklipu k písni The Next Day ze stejnojmenného alba rozehrává David Bowie metafory, které náleží ke křesťanské věrouce. Velmi provokativně. Což také zřejmě způsobilo, že Youtube klip napřed stáhnul, pak ustoupil, ale označil video "hvězdičkou" - mohou je vidět jen osoby starší 18 let.

"Lidé, kteří žijí, kde žijete, se nesmějí dívat na toto video. Nikoli proto, že vás nemáme rádi, ale protože vlastníci (díla) mají nějaká omezení," objeví se na ploše videoklipu, když si ho chcete na Youtube přehrát.

Bowiemu na videu zdatně sekundují herecké superhvězdy Marion Cotillard coby prostitutka s vizáží upíra a kněz Gary Oldman. Klip režírovala italská fotografka a filmařka Floria Sigismondi, která natočila i předchozí Bowieho song The Stars (Are Out Tonight) a Tildou Swinton. Sigismondi má za sebou spolupráci s Björk, The Cure, Marilynem Mansonem, The White Stripes a dalšími hvězdami.

Čtěte také
Bowie vydal dobrou desku. Geniálné má ale jen obal

Čím konkrétně Bowie provokuje? Zkusíme metafory rozebrat trochu podrobněji.

Ostrý je už start, kdy Oldman srazí ostrým úderem žebrajícího bezdomovce u vstupu do exkluzivního nočního klubu. Almužna, která by byla z křesťanského pohledu logičtějším vyústěním jejich setkání, se rozhodně dávat nebude, i když nějaké bankovky vzduchem proletí.

Marion Cotillard
Marion Cotillard | Foto: Aktuálně.cz

Jen co vejdeme do klubu plného kněžích a prostitutek, spatříme muže bičujícího se devítiocasou "kočkou", což odkazuje k obrazu bičování Krista při jeho cestě na Golgotu, kteroužto činnost využívají ortodoxní katolické sekty dodnes.

V dalším záběru uvidíme kardinála v šarlatovém rouchu, které odkazuje ke krvi a je symbolem toho, že kardinál je ochoten zemřít pro svou víru. Ovšem v Bowieho textu zazní: "Mohou spolupracovat se Satanem, zatímco se oblékají jako svatí."

Rouhačskou atmosféru podtrhují i další postavy katolické mytologie - například Johanka z Arku v brnění a krátkými vlasy. Oční bulvy na stříbrném podnosu zase odkazují k mučednici svaté Lucii. Na pódiu hraje kapela, v jejímž čele je v žíněném mnišském rouchu sám Bowie, coby samozvaný (nebo snad falešný) prorok.

Vrcholem klipu je ovšem výtrysk krve ze stigmat prostitutky, načež kněz Garyho Oldmana vzkřikne: "Vidíš to? To jsi způsobil! Říkáš si prorok?"

A "prorok" David Bowie na konci songu odvětí: "Díky, Gary, díky Marion, díky všem."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Reakce z katolických kruhů na sebe nenechala dlouho čekat. Asi nejútočnější z nich na svém webu zveřejnila americká Katolická liga.

"David Bowie je zpět, ale doufejme, že ne na dlouho," píše prezident Katolické ligy Bill Donohue, který Bowieho v souvislosti s videem nazval "bisexuálním důchodcem z Londýna".

Katolická liga podle Billboardu Bowieho kritizovala už dříve v souvislosti s reklamním spotem z roku 1997, ve kterém si zpěvák zahrál Krista.

Bowieho náboženské zaměření provázely vždy nejasnosti, podobné jeho genderové hře. "Nejsem úplný ateista, a to mi vadí," řekl v rozhovoru pro Esquire v roce 2005. Každopádně flirtoval s buddhismem, křesťanstvím, satanismem a zřejmě navštívil i White Witch v New Yorku, když se snažil vyléčit ze závislosti na kokainu.

Video The Next Day ale je především Bowieho dalším mistrným šprýmem, mystifikací a marketingovým tahem. Podobnými ostatně dokázal přitahovat pozornost ve své umělecké kariéře vždy.

 

Právě se děje

Další zprávy