Veterán Neil Diamond odsunul královnu Madonnu

tur
19. 5. 2008 15:00
Madonně to v žebříčcích natírají staří i mladí
Neil Diamond
Neil Diamond | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Sotva pár týdnů po vydání Madonnina nového alba Hard Candy se na obou stranách oceánu odehrál ten samý scénář. Deska Neila Diamonda s titulem Home Before Dark ji okamžitě vyšoupla z prvních míst jak v Billboardu, tak z oficiálního britského žebříčku.

Jedná se o dvojité mimořádné překvapení. Nejenže se královna popu dlouho neudržela na špici, ale navíc do aktuálního dění zasáhl zpěvák, od kterého by to čekal jen málokdo. 

Na sólové dráze je čtyřicet let a už v roce 1984 byl uveden do Síně slávy mezi nejvýznamnější písničkáře a jeho LP desky patřily k výbavě rodičovských diskografií i u nás.

Ale je to poprvé, co se vyhoupl na první místo zámořské hitparády a k tomu získal transatlantický double. Nejblíže vítězství byl v roce 1973, kdy jeho soundtrack k filmu Jonathan Linvingston Racek vylétl na druhé místo Billboardu. 

Mezi jeho největší hity patří pompézní klasika konce sedmdesátých let Beautiful Noise nebo Girl You'll Be a Woman Soon, opětovně proslavená coververzí ve filmu Pulp Fiction. Deska Home Before Dark ho ale znovu představuje jako syrového písničkáře let šedesátých v aranžích ostrouhaných na minimum.

Jenom za první týden se zpěvákova devětadvacátého alba prodalo za mořem 146 tisíc kusů. Ale aby to zase nebylo takové překvapení, tento razantní prodejní nástup připisuje vydavatelská firma Columbia především Diamondovu vystoupení v sledované soutěži American Idol, tedy zámořské variantě SuperStar.

The Ting Tings
The Ting Tings | Foto: Aktuálně.cz

Do hry nicméně vstoupila i skutečnost, že na Diamondovu novinku dohlížel Rick Rubin, producentské eso spojené s tvrdými kapelami jako Korn nebo Red Hot Chili Peppers. Jeho schopnosti ovšem pomohly výrazně revitalizovat pozdní kariéru Johnnyho Cashe i Toma Pettyho - a podobný kousek se mu nyní daří i s Diamondem.

Na britských ostrovech si tak Madonna vybírá jednu facku za druhou. Po prvním týdnu na špici UK Album Chart jí sesadili němečtí technaři Scooter, o nichž do té doby skoro dozajista nikdy neslyšela, nyní jí překvapil takřka odepsaný stařík.

Stejně nemilosrdný osud potkal ambiciózní zpěvačku tento týden i na britské siglové hitparádě, odkud ji sundali naprostí nováčci se svěžím zvukem The Ting Tings. Jejich skladba That's Not My Name ideálně kombinuje postpunkovou kousavost The Gossip se spotřebním britským popem, jenž razí Girls Aloud nebo někdejší Spice Girls.

V jednom týdnu tak hudební trh předvedl, že se klidně nechá obviňovat ze staromilství, obskurit i prahnutí po novinkách, ale rozhodně ne z předvídatelnosti.     

Neil Diamond - Home Before Dark 

 

Právě se děje

Další zprávy