Ve strašidelném týpí se bude surfovat i brakovat

Karel Veselý
27. 7. 2011 16:25
V Kutné Hoře Začíná festival nezávislé scény
Yacht
Yacht | Foto: Aktuálně.cz

Kutná Hora -  Kutná Hora se tento víkend znovu promění v poutní místo příznivců současné nezávislé hudební scény. Do areálu bývalého pivovaru se stěhuje festival Creepy Teepee. Jeho druhý oficiální ročník (premiéra v roce 2009 se počítá jako nultá) představí aktuální hvězdy alternativní scény - projekty Xiu Xiu, Antipop Consortium, Yacht nebo The Thermals.

Čtyřdenní hudební hody Creepy Teepee nabídnou zdaleka nejambicióznější dramaturgii letošního festivalového léta: program je prostý popových kompromisů a až na pár výjimek i českých kapel. Seznamu více než třiceti projektů vévodí jména z USA a Kanady a vesměs se jedná o interprety, které odráží aktuální trendy a pohyby v hudebním undergroundu.

Xiu Xiu
Xiu Xiu | Foto: Aktuálně.cz

Creepy Teepee je dítětem promotérských aktivit agilní organizace am180 a důkazem síly domácí nezávislé scény, která se kolem jejich koncertů ve strahovské Sedmičce utvořila. V neposlední řadě je také výsledkem vzepětí nezávislé hudby posledních let, která profituje ze svobodných mediálních kanálů internetu.

Spousta z muzikantů z Creepy vděčí za slávu internetovým "tastemakerům" z blogů či prestižního portálu Pitchfork. Zároveň je třeba dodat, že hodně z nich hrálo na Sedmičce ještě předtím, než je objevily angloamerická média.

Festival v Kutné Hoře vznikl jako součást programu nově otevřené galerie středočeského kraje GASK. Po změnách v jejím vedení se ale letos odpojil a našel si nové útočiště - z galerie se přestěhoval do areálu bývalého pivovaru.

Minulost k vybrakování

Po úspěšných předchozích letech chystá letošní ročník elektronické experimenty, kytarový indie rock, avantgardní hip hop i podivné lo-fi hry s pamětí na poli tzv. hypnagogického popu.

The Thermals
The Thermals | Foto: Aktuálně.cz

Čtvrteční večer obstará rozjezd s holandskými Haunted Cassette Tapes, americkými SSPS či domácími experimentátory Birds Built Nests Underground. Na pátek jsou připravené první velké hvězdy - mezi nimi například newyorská hiphopová úderka Antipop Consortium, přední představitelé avantgardního hip hopu, kteří se po delší pauze vrátili vloni na pódia.
 
Ve stejný den vystoupí i James Ferraro, který ve své hudbě skládá neironickou poctu osmdesátkovému hairmetalovému fetiši -  ovšem s příměsí šumu několikrát přehrané a zmuchlané kazety. Jeho experimenty bývají považovány za esenciální příklad tzv. hypnagogického popu - stylu, který "parazituje" na popkulturním podvědomí jedné generace a svobodnými machinacemi s kulturními artefakty vytváří paralelní minulost.

Sobotním tahákem je dvojice YACHT spojená s newyorským trendy vydavatelstvím DFA - multiinstrumentalista Jona Bechtolt, zpěvačka Claire L. Evans a spol. hrají delirický pop s nádechem plážové euforie. Light Asylum v čele s charismatickou zpěvačkou Funchess pro změnu propojují temnou industriální atmosféru s brakovým synth-popem.

Poslední den bude ve znamení kytar - The Thermals patří poslední léta ke špičce amerického indie rocku, jehož obvyklou konzervativnost vyvažují punkovou přímočarostí a politickými texty. Xiu Xiu v čele s excentrickým frontmanem Jamiem Stewartem jsou v Čechách už dobře známí. Vycházejí z písničkářství nezávislé kytarové scény, ale na jejich albech najdete i úlety směrem k elektronické hudbě nebo synth-popu.

 

Doporučujeme

 

Dirty Beaches: Lidé se bojí neznáma v hudbě

Pozoruhodný mišmaš starých forem zabalených v moderním hávu nabízí surf-popový projekt Dirty Beaches, který v Kutné Hoře vystoupí v neděli. Jeho jediný protagonista Alex Zhang Hungtai se narodil v Tchaj-wanu a momentálně působí v Kanadě. Hrdý světoobčan prohlašuje, že nemá žádný domov a natáčí nahrávky, které znějí, jako kdyby měly rekonstruovat zážitek z poslouchání Elvise přes zeď dětského pokojíčku.  "Ano, ta muzika je poctou mému tátovi v době, kdy byl ještě mladý a poslouchal soulové a doo wop zpěváky. Je to taková ozvěna vzpomínek," vysvětluje.

Foto: Aktuálně.cz

Tvoje hudba je zvláštně přesycená minulostí, skoro až na hranici fetiše. Jedná se únik z dnešního světa?
Neřekl bych, že je to eskapismus. Naopak si myslím, že je to velmi velkorysé pojetí budoucnosti. Dopředu se člověk může pohnout, jen když ví, co všechno za sebou nechal v minulosti.

Jak reaguješ na to, když se novináři snaží nacpat tvoji hudbu do škatulek a žánrů, jako jsou třeba módní termíny hypnagogický pop nebo chillwave. Myslíš, že tohle škatulkování může posluchači pomoci, nebo to odvádí pozornost od hudby?
Lidi se obecně bojí neznámých věcí a tento postoj je vepsán do jejich chování a myšlení. A je jedno, jestli se jedná o jiné kulutry, jídlo, jazyk nebo muziku. Když nahrávky začneš cpát do škatulek, umenšuješ tím jejich nebezpečnost pro vkus. Upřímně si myslím, že podobné termíny jsou naprosto zcestné; když něco miluješ, nepotřebuješ si to nějak ospravedlňovat rozumem, nebo dokonce nějakou definicí.

Tvoje muzika je plná špíny a šumů. Jsou tyto elementy lo-fi spojené třeba se současnou kazetovou kulturou reakcí na dokonalost techniky, která se pro nás lidi pomalu stává nesnesitelnou?
Je to přesně tak. Kazetová kultura je jen reakcí na mizení fyzických nosičů a také grafiky a obalů, které byly s hudbou vždy neodmyslitelně spojené. V době MP3ek a digitálního stahování jednoduše není nic, čeho by ses mohl chytit; nic co bys mohl vzít do rukou. Renesance vinylů i kazet jsou spojené nádoby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Často zmiňuješ filmy Davida Lynche jako svoji inspiraci. Dokonce se mi zdá, že Lynch by mohl být otcem moderní psychedelické hudby. Co z jeho osobnosti tě tak vzrušuje?
Lynch je renesanční člověk a má za sebou mnohem více věcí než jen filmy. Skládá hudbu, maluje, animuje, sochá, fotografuje, věnuje se různým druhům umění. To je obrovsky inspirující.

Filmová estetika je pro tvoji hudbu vůbec velmi důležitá. Jak spolu souvisí film a hudba?
Při skládání písniček se snažím myslet, jako kdybych natáčel filmy. Vlastně to platí i o mém životě, snažím se o něm přemýšlet jako o filmu a vidět krásu mezi vší tou špínou. Je to hodně důležité, jinak všichni skončíme v hollywoodském filmu a budeme vypadat jako postavičky Barbie a Kena.

 

Právě se děje

Další zprávy