V Petrohradu zemřel Bobby Farrell, zpěvák Boney M.

Jiří Just
30. 12. 2010 22:20
Hudebník měl dlouhodobě problémy se srdcem
Foto: Aktuálně.cz

Petrohrad (Od našeho spolupracovníka) - Jednašedesátiletý zpěvák a tanečník skupiny Boney M. Bobby Farrell zemřel ve čvrtek ráno v jednom z petrohradských hotelů. 

Do města přijel kvůli vystoupení na soukromém večírku a následně měl odcestovat do Itálie. Jak píší některé ruské servery, zpěvák se měl zúčastnit akce pořádanou jednou z firem patřící ruskému plynovému gigantu Gazprom.

Podle předběžných informací smrt mohla nastat kvůli problémům se srdcem. Jak uvádí ruská agentura RIA Novosti s odkazem na organizátora jeho koncertů v Rusku, zpěvák se poslední dobou po vystoupení často cítil špatně a nejednou mu museli volat záchrannou službu.

Eurodanceové Boney M. založil západoněmecký producent Frank Farian v roce 1975. Po zbytek dekády pak kapela ovládala evropské hitparády. Obrovské popularitě se skupina těšila i v celém východoevropském bloku (což přetrvalo ještě dlouho po jejich rozpadu).

S showmanem Farrellem proslulým extravagantními kostýmy tvořily kapelu zpěvačky Liz Mitchelová, Maizie Williamsová a Marcia Barrettová. Prvním hitem Boney M. byl Daddy Cool z roku 1976, o dva roky později dosáhli na britské číslo jedna s písní Rivers of Babylon a vydali další hit Rasputin.

Foto: Aktuálně.cz

Ten se sice kvůli textu nedočkal v Sovětském svazu vydání, přesto byli Boney M. právě v roce 1978 jednou z prvních západoevropských skupin, které mohly v srdci komunistického impéria oficiálně vystoupit. Na pozvání tehdejšího sovětského vůdce Leonida Brežněva vystoupili na Rudém náměstí pro necelých 3000 lidí.

Směs diska a karibského calypsa, která nepostrádala jistou juchavost, oslovila i české publikum. Bezproblémový sound a neškodná exotika zaručily kapele místo v éteru a rovněž zdejší režim měl Boney M. jako vítaný důkaz, že se nebrání "západní kultuře". 

Boney M. se u nás hráli jak v originále, tak v přetextovaných verzích (Rivers of Babylon zpíval Karel Gott). Jejich popularitu i bizarnost připomněl Oldřich Kaiser, když v populárním výstupu parodoval Farrella v pořadu Možná přijde i kouzelník.

Roberto "Bobby" Alfonso Farrell, jak zní zpěvákovo celé jméno, se narodil na antilském ostrově Aruba, který má zvláštní status v rámci Nizozemského království.

Farrel opustil Arubu v 15 letech jako námořník; žil v Norsku a časem se přestěhoval do Německa. Zde pracoval jako diskžokej, dokud ho Farian neangažoval. Později ovšem tvrdil, že Farrell nikdy nezpíval v žádném hitu a byl pouze tanečním maskotem a stafáží.

Není tajemství, že vokály ve studiu místo něj nahrával Farian; stejně tak na deskách nezní ani Maizie Williamsové. Oba ale podle všeho zpívali za podpory sboristek aspoň při koncertech - na rozdíl od dalších Farianových koní, dua Milli Vanilli.

Po rozpadu skupiny v roce 1986 pokračoval Farrell na sólové dráze a největší hity skupiny nechyběly v jeho koncertním repertoáru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy