Uvidíme se u soudu, vzkazují si New Order

mp
1. 8. 2007 16:00
Frontman Sumner a bubeník Morris chtějí pokračovat
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Konec britských New Order je teď pro fanoušky ještě smutnější než v květnu, kdy kapela ohlásila rozchod. Jejich oblíbenci se totiž namísto klidného odchodu do věčných hudebních lovišť pustili do mediální přestřelky, a dokonce si vyhrožují i soudy.

Klíčovou roli opět hraje někdejší baskytarista skupiny Peter Hook, který letos jako první oznámil, že New Order vzniklí v osmdesátých letech na troskách postpunkových Joy Division už neexistují. Zprávu tehdy potvrdil i web kapely.

Hook ale nepočítal s tím, že zbylí dva členové Bernard Sumner and Stephen Morris najdou chuť znovu pokračovat a pod jménem New Order dál obrážet koncertní štace. "Kapela se rozpadla. Nejste o nic víc New Order než já," mračí se uražený baskytarista na bývalé spoluhráče.

Foto: Oficiální stránky kapely

A co víc, na pomoc si chce pozvat justici. "Uvidíme se u soudu," vzkázal přes svůj blog Hook."Můžete mít dvě třetiny, ale to neznamená, že máte právo vystupovat jako New Order, protože jimi nejste. Pořád vám jedna třetina chybí!" Pravdu má v tom, že výrazná melodická role jeho basové kytary byla jedním z poznávacích znaků kapely.

Zpěvák a kytarista Sumner a bubeník Morris, kteří svůj záměr pokračovat oznámili minulý týden, prohlásili, že jim Hook rozhodnutí osobně vůbec nesdělil. Nový vývoj událostí s případnou soudní dohrou už nechtějí komentovat.

O krizi v kapele se spekulovalo minimálně od loňského turné. Hook jako první naznačil, že s novou deskou už fanoušci nemají počítat. "Já a Bernard (Sumner ) společně nepracujeme," řekl loni telefonickém rozhovoru pro manchesterský rozhlas Xfm.

Právě Hook se Sumnerem toho mají hodně za sebou: už v druhé polovině sedmdesátých let zakládali Joy Division, kultovní temnou kapelu, kterou proslavil hit Love Will Tear Us Apart.

Foto: Warner Music

Když pak v roce 1980 zpěvák Ian Curtis zemřel vlastní rukou, hudebníci s bubeníkem Joy Division Stephenem Morrisem založili New Order. Přizvali klávesistku Gillian Gilbertovou, k melancholii Joy Division přidali silné melodie, ke kytarám elektroniku a singlem Ceremony zahájili dlouhou kariéru, při níž pomáhali překračovat hranice mezi rockem a taneční hudbou.

Labutí písní plné sestavy asi zůstane spolupráce na filmu Sophie Coppolové Marie Antoinette a hlavně chystaný soundtrack k Control, snímku o tom, jak to všechno začalo. Fotograf Anton Corbijn v něm vypráví o životě Iana Curtise a premiéru má mít po několika odkladech v září.

 

Právě se děje

Další zprávy