USA: Sex se dobře poslouchá, ale Usher vede

tur
5. 6. 2008 15:16
Soundtrack v žebříčku nestačí na r'n'b zpěváka
Foto: Aktuálně.cz

New York - Čtyři roky po té, co americkou hitparádou zahýbalo jeho album Confessions, vrací se Usher na špičku s albem Here I Stand. Se 433 tisíci prodanými kusy se stalo letošní druhou nejprodávanější deskou v úvodním týdnu.

Jen Mariah Carey s E = MC2 měla v úvodním týdnu více prodaných nosičů: 463 tisíc. Here I Stand provází singl Love In This Club (klip najdete ZDE), který si také dobře vede v žebříčku singlů.

Pro srovnání Usherovo Confessions v roce 2004 vylétlo na první místo s více než milionem prodaných kopií a udrželo se tam devět týdnů. V kategorii r'n'b tak stále jde o nepřekonatelné skóre, které asi době nelegálních downloadů jen tak nikdo nepřekoná.

Bylo to tehdy už čtvrté Usherovo album; zpěvák na hudební scéně debutoval v šestnácti  a paralelně s tím si hýčkal i hereckou kariéru (objevil se mimo jiné ve filmu Roberta Rodrigueze Fakulta). 

Dnes ve shodě s dobrými zvyky všech hip-hoperů spolehá i na mimohudební aktivity. Vede vlastní label a je podílníkem v basketbalovém týmu Cleveland Cavaliers.

Hlavní hrdinky (zleva): Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker
Hlavní hrdinky (zleva): Kristin Davis, Cynthia Nixon, Kim Cattrall a Sarah Jessica Parker | Foto: Reuters

Druhé místo pro tento týden v hitparádě Billboardu obsadil soundtrack k Sexu ve městě, který se pochopitelně veze na propagační vlně filmu a obsahuje „stylově vhodné" skladby od Fergie, Duffy nebo Ala Greena spolu s Joss Stone.

Propad za Usher je markantní, výběru se prodalo 66 tisíc. Ovšem i tak je to nejvyšší umístění soundtracku s vícero interprety od roku 2005, kdy  se na druhé místo vyškrábala hudba k filmu Get Rich or Die Tryin', ve kterém se objevil 50 Cent.

Britská „nová Dusty Springfield" Duffy - druhý nejžhavější tip ankety BBC Sound of 2008 - je v USA na 7. místě - proto je pochopitelné, že ji producenti Sexu ve městě zařadili i na svůj soundtrack.

Zmiňovaná vítězná Mariah Carey se po sedmi týdnech stále drží v první desítce a její postavení působí jako dokonalý výsměch Madonně, která už po pěti týdnech z Top 10 vypadla.

Zpěvačka Mariah Carey
Zpěvačka Mariah Carey | Foto: Reuters

Neustále proměnlivé „královně popu" nakonec moc nevyšlo, o co tolik stála. Úspěch ve Spojených státech se nedostavil ani s angažmá takřka neporazitelné trojice Timbaland, Timberlake, Williams. Kuriózně štěstí přeje nijak invenční a k pozici pin-up girl permanentně přišpěndlíkované Mariah Carey. 

Poslední kuriozitou zámořského žebříčku je fakt, že se stále vysoko drží šedá eminence indie rockové scény. Kapela patrona všech otloukaných šprtů Bena Gibarda, Death Cab for Cutie, dokonce před třemi týdny debutovala na prvním místě.

Což se v případě jejich hudby, jejíž poslech mnohdy vyžaduje až zenově trpělivého nadšence, jeví jako neskutečný zázrak.

 

Právě se děje

Další zprávy