Turci v Live Earth končí: není dost peněz ani času

jps
27. 6. 2007 12:00
Namísto koncertu se diváci dočkají televizního přenosu

Istanbul Organizátoři tureckého příspěvku k megaakci Live Earth oznámili, že kvůli insolventnosti sponzorů a časovému skluzu ruší istanbulský koncert.

Nejdřív plánovali velkolepou show na přímo v historické části města, teď se nechali slyšet, že pořád ještě zvažují variantu komornějšího provedení show, která měla původně hostit bezmála třicet především domácích kapel.

Zároveň přiznávají, že i tahle skromnější varianta už je teď špatně proveditelná. Na místě konání akce se tak podle pořadatelů mají sejít tisíce lidí, aby sledovaly hudbu z jiných měst skrze televizní přenos.

Live Earth: Cameron Diazová, Pharrell a Al Gore na tiskové konferenci
Live Earth: Cameron Diazová, Pharrell a Al Gore na tiskové konferenci | Foto: Reuters

Istanbul se měl stát původně mnohem aktivnější součástí akce plánované na 7. července, kdy se všechny světové kontinenty se stanou dějištěm koncertů.

Název Live Earth odkazuje na podobné celosvětové benefiční akce Live Aid z roku 1985 na pomoc hladovějícím dětem v Africe a Live 8 z roku 2005 na boj s globální chudobou.

Za ideou Live Earth stojí někdejší viceprezident Al Gore, který halasně upozorňuje na globální oteplování. To je i smyslem koncertů - přitáhnout pozornost celé planety na hrozby související s klimatickými změnami.

Koncerty pod názvem Live Earth se budou konat v Šanghaji, Johannesburgu, Sydney, Londýně a dalších městech v Japonsku, Brazílii a Spojených státech, která budou ještě upřesněna. Jeden koncert se uskuteční v Antarktidě.

Na čtyřiadvacetihodinové akci na začátku července mají vysoupit například Red Hot Chili Peppers nebo Bon Jovi.  Účast přislíbily i další hvězdy světového showbyznysu: Lenny Kravitz, Sheryl Crowová, Duran Duran nebo Enrique Iglesias. Organizátoři očekávají, že by na ně mohlo dorazit nebo je v médiích sledovat až dvě miliardy lidí.

Účast nedávno ohlásila i byznysuznalá Madonna a její účast jen utvrdila kritiky monstrakce, že účastníkům jde spíš o image.
Madonna nejenže vystoupí na ostře sledované akci, ale podpořila organizátory také zbrusu novou skladbou Hey You. Singl nechala na týden volně ke stažení ve formátu MP3. A Microsoft oznámil, že každé z prvního milionů stažení bude dotovat 25 centy, které věnuje nadaci Alliance for Climate Protection. Microsoft, pro antiglobalisty ikona světového byznysu, prý bude i jedním ze sponzorů akce.

Dvacetihodinový přímý přenos série koncertů bude vysílat i Česká televize.

 

Právě se děje

Další zprávy