Tipy na hudbu, kterou nevyhodíte se stromečkem

Pavel Turek
21. 12. 2008 11:19
Nejen dárky, ale i nejlepší alba roku 2008

Tipy - Rok 2007 mezi sebou usmířil a promíchal všechny hudební styly. Jeho následovník se sice možná zapíše jako rok, na jehož začátku si Britney oholila hlavu, ovšem mimo to pokračoval v boření bariér s loni rozpoutanou důsledností.

Především smazal dlouho udržované hranice mezi generacemi. Mohlo by to vypadat jako stagnace, nebo dokonce krok zpět, ovšem ve skutečnosti jde o o logické uplatnění bezpředsudečného přístupu.

Největší nováčci a objevy se pustili do končin, které dokonce i jejich otcové pokládali za retro (MGMT) a veteráni se přestali snažit o inovace (The Cure, Nick Cave), jelikož pochopili, že od nich je stejně nikdo nechce.

Tahle nálada připravila ideální prostředí i pro doplňování poliček o nejrůznější reedice, bootlegy a živáky, jejichž vlastnění přestalo z člověka dělat nestřídmého sběratele a zařadilo ho mezi normál.

Z těchto důvodu je i těžké odhadnout, která album se hodí jako dárek komu, protože i díky existenci internetu a ilegálního stahování pomalu přestává být zcela vypovídající, jestli je někdo pantáta z venkova nebo gymnazista s iPodem.

Nezáleží, jak si v rodině následující alba rozdistribuujete, protože někomu se určitě vždycky zalíbí -  vždyť je to de facto žebříček tohoto roku. 

 

Právě se děje

Další zprávy