Tata Bojs chystají nejvýpravnější show v historii

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 9. 2011 22:02
Kapela po čtyřech letech vyrazí na samostatné turné
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kapela Tata Bojs po čtyřech letech vyrazí na jedno z nejrozsáhlejších turné své kariéry, na kterém představí aktuální album Ležatá osmička. Koncertní šňůru zahájí 6. října v brněnském klubu Fléda;  v tuto chvíli je 13 potvrzených zastávek v Česku a pět slovenských koncertů. Počet vystoupení se může ještě zvýšit.

"Program bude sestavený s důrazem na písně z nového alba - a to i ty, které na letních festivalech nezazněly. Ale chtěli bychom sáhnout opět i hluboko do historie a program udělat vrstevnatý stejně, jako vnímáme svou minulost," uvedl k programu bubeník a zpěvák Milan Cais.

Zatímco slovenská část turné se uskuteční v pevně dané sestavě společně s místními skupinami Para a Billy Barman, domácí koncerty budou ve znamení několika hostů. Střídavě se na turné představí Republic Of Two, Sunflower Caravan, Longital, Dva a Lus3.

"Při výběru hostů jsme samozřejmě dávali přednost souborům, které mají v názvu číslovky. Nicméně protlačilo se nám tam i pár čistě písmenkových. Každopádně jsou to všechno kapely, které se nám líbí, a těšíme se, že s nimi budeme moci sdílet pódia," podotkl baskytarista a zpěvák Mardoša.

Při šňůře bude mít speciální postavení zastávka 25. října v bývalé basketbalové hale Sparty, dnes Hala Letná v Praze 7, kde se dá očekávat nejnákladnější a nejvýpravnější show v historii Tata Bojs. Hostů bude víc, dojde i na křest Ležaté osmičky a scéna bude podle návrhu výtvarníka Caise.

"Jsou to už dlouhé čtyři roky, co jsme naposledy hráli v téhle hale v programu nazvaném Barevná hudba Tata Bojs. A tak bylo dost času se rozmyslet co dál. Nad scénou, která se v Praze odehraje nejspíš neopakovatelně, už přemýšlím skoro dva roky. Máme nachystáno tolik překvapení, že se to sem ani nevejde," uvedl Cais.

 Tata Bojs založili na sklonku 80. let na pražské Hanspaulce dávní kamarádi z mateřské školy Milan Cais a Mardoša. Na místě kytaristy se vystřídalo několik muzikantů, nyní s nimi vystupuje Vladimír Bár. Sestavu kapely v roli "neustálého hosta" léta doplňovala zpěvačka Klára Nemravová, klávesy obsadil Jiří Hradil.

Kapela debutovala před 13 lety deskou Ukončete nás...!, následovala alba Nekonečná stanice, Futuretro a Biorytmy. Součástí její diskografie jsou i dvě desky remixů a výběrové album za léta 1989 až 1997 s názvem Šagalí léta. Koncepční Nanoalbum kapele v roce 2005 při vyhlašování výročních cen Akademie populární hudby přineslo čtyři sošky Andělů. V rámci projektu skupina vydala knihu Nanobook; navíc inspirovala vznik tanečního představení Nanopicture v pražském Divadle Ponec. předposlední řadové studiové album Kluci kde ste? s hitem Pěšáci vydala kapela před čtyřmi lety.

Bližší podrobnosti k turné na www.tatabojs.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy