Švýcaři nazpívali parodii o Kampuschové

jps
11. 10. 2006 14:23
Vídeň Švýcarské pěvecké trio Swiss Tenors šokovalo Rakušany parodií hitu legendárního rakouského popového zpěváka Falca. UVNITŘ: UKÁZKA  

Song opatřilo textem zlehčujícím osudy osmnáctileté Nataschi Kampuschové, která teprve nedávno po téměř osmi letech unikla svému únosci Wolfgangu Priklopilovi ze sklepní kobky.

Kampuschová mezitím poskytla rozhovor pro dnešní vydání rakouských deníků Kurier a Der Standard, v němž si mimo jiné postěžovala na neodbytné novináře.

  • Skladbu si poslechněte ZDE

Nápad opatřit populární song novým textem napadl Švýcary při návštěvě Falcova hrobu na vídeňském ústředním hřbitově. Tam prý vycítili, že jim zpěvák dává k parodii souhlas.

Nápad se rychle stal skutečností. Brzy se opus "tří tenorů" dočasně objevil na internetu. S vydáním skladby na CD chtělo pěvecké trio počkat na svolení ošetřovatelů Kampuschové.

"Natascho, nikdy neopouštěj tuto místnost! Taková krásná mladá žena nepatří do tohoto světa; je tu někdo, kdo tě potřebuje!" zní úryvek z kontroverzního textu.

Natascha Kampusch, která unikla z osmiletého věznění, je v Rakousku událostí číslo 1
Natascha Kampusch, která unikla z osmiletého věznění, je v Rakousku událostí číslo 1 | Foto: Reuters

"Zpracovali jsme ten příběh umělecky," tvrdí trio na svém webu. "'Natascha' je naším hymnem na jednu silnou mladou ženu - zástupkyni všech zajatkyň," hájí se skupina.

Klasicky vyškolení tenorové Andri Calonder, Enrico Orlandi a Christian Johannes Jenny do svého repertoáru zařazují vedle známých melodií z oper, operet a muzikálů také švýcarské halekačky a šlágry 20. století. Dnes zahajují turné ve švýcarském Winterthuru, kde hodlají vystoupit i s písní Natascha.

V rozhovoru pro dnešní Kurier a Der Standard Kampuschová uvedla, že zájem o její osobu je stále rušivý, lidé v metru a na ulici ji však prý oslovují jen zřídka.

"Vždyť lidé se vzpamatovávají, někteří se dokonce schválně dívají pryč... Velmi nenápadné! Pak si navzájem něco šeptají. Často mě ale vůbec nepoznají," řekla mladá žena, která už nechodí s šátkem na hlavě jako v prvních dnech po útěku ze zajetí.

Potvrdila ale, že potkává spoustu "šílených, cizích lidí". "Především také novináře, kteří vám na ulici vběhnou do cesty a v nestřežené chvíli prostě fotografují a ještě k tomu šíří nepravdy," povzdechla si Kampuschová.

Potvrdila, že by chtěla vlastnit Priklopilův dům, v němž v zajetí strávila téměř osm let, "aby se z tohoto objektu nestala kuriozita, svého druhu poutní místo, kde by pak byly ke koupi popelníky a hrníčky na kávu".
   
S nadsázkou pak přiznala, že už nechce jet vlakem do Berlína, jak se vyjádřila ve svém televizním interview po únosu, neboť by prý v Berlíně čekala spousta zvědavců. "Dostala jsem darem tolik kousků z berlínské zdi, že bych ji mohla postavit znovu," dodala.

Osmnáctiletá Kampuschová potvrdila, že 1. října se poprvé zúčastnila parlamentních voleb. "Orientuji se spíš na témata. Například na životní prostředí nebo problém těžkých kovů ve stravě. O víkendu jsem byla v restauraci s rychlým občerstvením na hamburger. To mi přišlo eticky a morálně sporné, a navíc ještě nezdravé," poznamenala dívka.

 

Právě se děje

Další zprávy