Starý hřebec zpívá oplodňováky pro pamětníky

Jan Šprincl
25. 11. 2009 10:00
Robbie Williams 2009: Realita zabila videohvězdu
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Chcete sbalit osamělou třicítku? Kupte jí desku Reality Killed the Video Star, protože uslyší Robbieho Williamse přesně tak, jak ho měla ráda. Před osmi deseti lety. Písním, které se nazývají oplodňováky, se ovšem sami vyhněte.

S novinkou se Robbie Williams vrací do bezpečných vod jemné pop music v disco rytmu nebo táhlé smyčcové úpravě. Kompaktní a v lecčems nevypočitatelná deska je pro posluchače zprávou o vlastním stárnutí, protože hřebec už hýká pomaleji než dřív. Je to paradox: problém desky Reality Killed the Video Star není v tom, jaká je, ale kdo ji natočil.

Králíček za zrcadlem

Foto: Aktuálně.cz

Jako návod k použití může posloužit píseň Last Days of Disco. Silná písnička je chytře a podprahově vystavěna mezi současným zvukem a new age přelomu 80. a 90. let - neboli David Bowie a la Pet Shop Boys.

Zpívá se v ní: „Když jste tady/jsem celý váš/nenazývejte to návratem." Sebeironií, byť se stále víc mění v sebelitování pětatřicetiletého muže, Robbie Williams nešetři. Nemá ale dřívější drzost. Kdo si pustí kllip k baladě You Know Me, uvidí zpěváka převlečeného za králíčka v zemi za zrcadlem; pointa chybí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Seznam autorů písní ukazuje na minimální Williamsův vklad, který byl u minulých nahrávek automatický. Velké orchestry, občas piáno, jistota nahrávacího studia - ale v porovnání s jeho slavnými alby prakticky žádný posun. Producentem byl Trevor Horn, spoluautor hitu Video Killed the Radio Star, který se už dříve staral o Lisu Stensfield, Seala nebo Pet Shop Boys. Že by to byl právě on, kdo se z Robbieho Williamse snaží udělat oldies ikonu?

Stažené půlky

Nepočítáme-li Williamsovu účast v masově populární teenagerské úderce Take That, pak je jeho hvězdná éra ohraničena lety 1999-2002 - s alby I´ve Been Expecting You, Swing When You´re Winnig a Escapology. Hejsek měl pod palcem světové hitparády a v posteli každou, na kterou mrkl. Byl hvězdou první velikosti, která si to užívala - a bylo to slyšet  na jeho deskách.

Foto: Aktuálně.cz

Když pak chtěl utéct ze světa kokainových večírků a pištících fanynek, naordinoval si desku Rudebox (2006). Osobní zeitgesit se pokusil pomocí zpovědi na bázi tehdy populárního post-grime nabídnout i posluchačům; ti zůstali chladní a Rudebox nenaplnil obchodní potenciál. Co s tím? Inu, návrat ke kořenům... anebo stáhnout půlky.

Název desky Reality Killed the Video Star může v kontextu Williamsova „života a díla" znít jako posměšek sobě samému. Realita zabila videohvězdy ve chvíli, kdy divák chtěl vidět a slyšet něco nového. MTV už jednou povraždila rádiové hvězdy, aby později obětovala i hrdiny videoklipů. Williams byl jako dovětek staré éry - rozuměj jeden z nejúspěšnějších obchodních modelů před nástupem internetu - po zásluze položen na oltář.

Čtěte také:
Recenze: Robbie zpívá, co zažil. Najde publikum?

Mít jeho konto, každý druhý by se v práci hodil marod až do konce života; tím, jak chce Williams navázat na svoji „dobrou" pověst, vlastně si ji ničí. Zdá se, že s albem Reality Killed the Video Star pochopil, že v dnešní době bude mít jako zpěvák fanoušky jen tehdy, když zůstane stejný.

Protože i oni zůstali stejní. Fanoušci Robbieho Williamse se tak stávají pamětníky a album Reality Killed the Video Star jejich žánrem.

Večírek až na dno

Foto: Aktuálně.cz

Robbie Williams je zvyklý na úspěch: kdysi byla každá jeho nahrávka hned první v žebříčku prodejnosti a dlouho se tam držela. Teď byl s novinkou poražen čtveřicí JLS. Finalisté soutěže X Factor jsou paradoxně inovovanou kopií boybandů, jakými byli Take That před lety... Jeden omrzel, další nastupují; nezáleží na tom, že dělají to samé.

Pak nepřekvapí, že populární X Factor si Williams vybral jako hřiště pro svůj návrat. Před ukřičeným publikem, ve kterém seděli jeho pamětníci i publikum, kterým tyhle osamělé třicítky poradí, představil nový singl Bodies.

Nechme stranou, že jeho výkon byl srovnatelný se soutěžícími a že britské internetové diskuze řeší, jestli byl spíš opilý, nebo od koksu. Vidět a slyšet to bylo jasně: Robbie Williams si navlékl stejný kostým jako před lety, jen přidává pár vtipů, které vždycky zaberou, a s hořkým pocitem šaška si tenhle večírek dává až na dno.

Robbie Williams: Reality Killed the Video Star. CD, 50 minut. Vydala firma EMI, 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy