Spirituál Kvintet vzpomíná a slaví

Michal Pařízek
8. 5. 2006 0:00
Recenze - Spirituál Kvintet slaví 45 let trvání vzpomínkovým CD a DVD.

Multimediální disk obsahuje nikdy nevysílané záběry i vzpomínky mnoha členů, kteří souborem prošli. Začíná idylickým posezením "pozůstalých" v letním odpoledni u kohosi na zahradě, jehož atmosféra předznamená širokou škálu písní (včetně prvního veřejného vystoupení na jazzovém festivalu v Karlových Varech v roce 1962) a dalších dokumentárních záběrů.

Spirituál Kvintet-1960
Spirituál Kvintet-1960 | Foto: www.spiritualkvintet.cz

Přes odbočky v menu se dostaneme na vystoupení v televizním studiu M, ke zpívání v kostelech, ke třem televizním medailónkům, k desátému, dvacátému a třicátému výročí a mnoha jinému.

Na ploše více než tří hodin jsou představeni snad všichni členové, kteří tímto původně kvartetem prošli v dobách dřevních či pozdějších, kdy zůstal Spirituál přes dvouciferný počet členů už navždy Kvintetem.

Tak přišli na řadu bratři Nedvědové, J. A. Pacák a další a další. Ani tři hodiny však nemohou pokrýt tolik let. Na některé kousky a sestavy, hlavně z posledních let, se prostě nedostalo.

CD i DVD mají podtitul 45 let českého folku, takže velký prostor je tu věnován vzpomínkám na tehdejší baštu folkového národa, festival Porta, která ve své době byla vskutku fenoménem. Celkem milý dokument, jen snad maličko idylický, jako by se snad v těch letech bylo tak normální "za svou pravdou stát".

Na zvukovém nosiči jsou nejen písně, které naštěstí vybíral někdo osvícený, takže se materiál z obou nosičů téměř neshoduje, ale i ukázky poezie a "přednesy" určené k pobavení publika.

Spirituál Kvintet - 45 let
Spirituál Kvintet - 45 let | Foto: www.spiritualkvintet.cz

Mezi intermezzy se najdou kousky povedené, ale zařadit na vzpomínkové CD citát z vystoupení z roku 1974, ve kterém se říká, že: "...Divnej smích zní do ticha, prej jste přišli o Zicha, cha cha cha..." , se zdá poněkud nevhodné.

Zatím poslední album, které z okruhu Spirituál Kvintetu vyšlo, je sólová deska Ireny Budweiserové Nobody's Fault. Třináct písní by se klidně mohlo objevit v tvorbě domovské skupiny, ve valné většině se jedná o tradicionály.

Spirituál Kvintet
Spirituál Kvintet | Foto: www.spiritualkvuntet.cz

Nicméně odlišuje je nejen bohatší instrumentace, ale také původní anglické texty, které už soubor dlouho nepoužívá. Asi nejznámějším songem je titulní Nobody's Fault But Mine, který už nazpíval kdekdo včetně Led Zeppelin. Pěkná tradiční deska s velmi dobrým zpěvem.

Spirituál Kvintet jako důležitá součást české hudby druhé poloviny minulého století si takový počin zaslouží. Ne všechny záznamy přežily svou dobu, ale to se týká hlavně oněch skečů a slovních hrátek, hudebních nahrávek jen výjimečně. Byť někdy jejich technická kvalita z pochopitelných důvodů pokulhává.

Spirituál Kvintet
Spirituál Kvintet | Foto: www.spiritualkvintet.cz

Ze všeho, snad kromě oddílu věnovaného Karlu Zichovi, dýchá jakási domácká, snad až spiklenecká atmosféra, ze které je patrné, že členové chtěli udělat radost nejen fanouškům, ale i sobě. Sice už "...nemají všechny trumfy mládí...", ale chuť "být jednou bouří" jim zůstává.

Spirituál Kvintet - 45 let českého folku, DVD. - 45 let - archiv, CD, 63 minut. Oba projekty vydala firma Sony BMG, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy