Somálský Eminem vytáhne kulomet v Praze

Michal Pařízek
7. 12. 2006 12:30
Praha - Letošní ročník festivalu Respect Plus zakončí dnes rapper K'Naan, vycházející hvězda world music i hip hopu původem ze Somálska.
K´Naan
K´Naan | Foto: Respect

World music dávno nepatří mezi okrajové žánry a je součástí západní kultury. Platí to i naopak. Hip hop, považovaný za čistě západní a městský hudební styl, se díky globalizaci začal ozývat i v ulicích a slumech afrických měst.

Tamní děti imitují frajerské hiphopové slogany a zkouší podle západních vzorů rapovat do rytmu bubnů nebo jen tleskání rukou či beatboxu. Stejně na tom byl K'Naan, který vyrůstal ve střelbou a nekonečnou občanskou válkou zmítaném Mogadišu, hlavním městě Somálska.

"Tam, odkud pocházím, nemáme žádnou policii ani hasiče," říká K'Naan ve What's Hardcore, jednom z tracků svého debutového alba The Dusty Foot Philosopher. Přestože v Evropě ještě nevyšlo, už je nominováno na prestižní cenu britského rádia BBC.

Foto: Respect

Západní rappeři, kteří ve svých textech vyprávějí o těžkém životě ve městě, by se možná divili. K'Naanův bratr byl zatčen za bombový útok na budovu federálního soudu, sám K'Naan v jedenácti prchal spolu se dvěma kamarády před střelbou; přežil jako jediný. Spolu s  matkou a bratrem, kterému se podařilo utéct v den opravy, pak opustil Mogadišo těsně před uzavřením letiště .

To všechno se otisklo do jeho textů. Teď, ve svých osmadvaceti, je K'Naan považován za jednu z velkých nadějí hip hopu. Hudbou se ale nehodlá je bavit, skrze vzrůstající popularitu se snaží upozorňovat na problémy své rodné země a Afriky vůbec.

Foto: Respectmusic

Mířil sice do Harlemu, ale nakonec vyrostl v somálské komunitě v Kanadě. Teď jezdí po celém světě - ostatně k'naan znamená v somálštině cestovatel. Roku 2001 získal pozvání do Ženevy od komise OSN pro uprchlíky. "Pozvedl jsem svůj hlas, abych se dozvěděl, proč mise OSN v Somálsku ztroskotala," říkal po vystoupení.

Obecenstvo tleskalo ve stoje a světoznámý africký zpěvák Youssou N'Dour ocenil jeho výkon tím, že K'Naana pozval do Senegalu ke společným nahrávkám. Tam teď často vystupuje. Klip ke skladbě Soobax natočil mezi somálskými uprchlíky v sousední Keňi.

  

Jeho styl je založen na rapu, ale rozptyl má daleko širší. Jednoduchý ostrý flow bývá přirovnáván k Eminemovi, ale zápal a hrdost připomene Boba Marleyho nebo africkou legendu Felu Kutiho. A zapomeňte na sampler a gramofony, jeho kritické verše a rýmy jsou poháněny vpřed bojovým duněním bubnů a ostrými tóny kytary.

Úspěch má i mezi hiphopery v New Yorku. Mos Def , známý také jako herec, ho dokonce pozval na společné turné. Ale jinak má K'Naan s americkými rappery málo společného.

Jejich veršování o bouchačkách ho prý nechává chladným. Jak říká: "V Mogadishu jsou pistole tím menším zlem. Tam musíš mít ke střelbě něco tvrdšího. Tam jedou samopaly." Dnes o tom bude vyprávět v Akropoli.

 

Právě se děje

Další zprávy