Serj Tankian v Ostravě vyzve spravedlnost

Michal Pavec
4. 6. 2008 16:00
Frontman System of a Down přiváží sólový projekt
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Tvůrčí svobodu a čirou hudební radost si ke čtyřicátinám nadělil Serj Tankian, činorodý  frontman kapely System of a Down.

Sólový debut Elect the Dead převázal pestrou zvukovou stuhou a gratulovat přišli posluchači i kritici. Přesvědčit se o tom mohou i návštěvníci ostravské ČEZ arény, kde Tankian ve čtvrtek vystoupí.

Dostat k nám System of a Down se několik posledních let marně pokoušeli producenti i organizátoři festivalů; naposledy v roce 1997 předskakovali Slayer v Praze.

Ale tentokrát si fanoušci mohou být jistí jednou věcí - z repertoáru kapely nezazní jediná písnička. Zato kromě téměř celé desky Elect the Dead  zazní i hity a covery vytvořenými speciálně pro právě probíhající turné.

Energie jako při debutu 

Byl to logický krok: System of a Down ohlásili pauzu, která může podle hudebníků trvat i několik let. Deklarují sice, že unikátní hardcoreová formace nekončí a po dvanácti společných letech oddychuje.

Na žádné stesky ale nedošlo, každý se okamžitě vrhnul na sólové aktivity. Nejrychleji právě Tankian, který se o zpěv a vůdčí pozici v kapele musel dělit s kytaristou Daronem Malakianem. Možná i proto si práci na vlastním projektu nemohl vynachválit.

"Bylo to osvobozující, protože všechna rozhodnutí záležela na mně," vyprávěl s nadšením zarytý vegetarián, politický aktivista a občasný básník. A jak řekl, tak udělal: všechny nástroje nahrál sám ve svém soukromém studiu v Los Angeles.

Foto: Aktuálně.cz

Uzavřel se před světem a soustředil se jen na novou desku. "Cítil jsem přesně tu samou energii jako při natáčení debutu System of a Down - ten samý smysl pro experiment; zas jsem se divil: Wow, já dělám tohle."

Velmi krátce po rozchodu s mateřskou kapelou tak našel energii a invenci dát dohromady desku, která nevybočuje z kriticko-politické linie SOAD, ale zároveň se dokáže upřímně hudebně radovat. Je krystalicky čistá a přímočará - a přitom plná "špinavých" myšlenek.
 
Tankian citlivě střídá hysterický ryk s procítěnými orientálními nápěvy. Přesně odtuší, kdy je třeba hudebně zaříznout politickou pilu do bolavého tématu a kdy ji vytáhnout, pohladit posluchače a říct mu, že spolu s nespravedlností a zneužitou mocí se po světě toulá i štěstí.

Nejsilnější stránkou arménského multiinstrumentalisty je ale schopnost složit s pomocí klavíru tvrdou kytarovou skladbu oproštěnou od metalových klišé, která  tenhle žánr pohříchu často provázejí.

Bojovník za svobodu

Tankian je ale proslulý i tím, že nechodí daleko pro ostrá slova: jeho kritické postoje k politice Spojených států a obyčejům konzumní společnosti nejsou žádným tajemstvím.

Z frontmana amerických System of a Dawn Serje Tankiana zářila dobrá nálada. Před nedávnem mu vyšel sólový debut Elect the Dead
Z frontmana amerických System of a Dawn Serje Tankiana zářila dobrá nálada. Před nedávnem mu vyšel sólový debut Elect the Dead | Foto: Michael Dalder, Reuters

Na rozdíl od řady křiklounů z  branže ale proměňuje své názory v reálné činy. Vyřídil si povolení k pobytu na Novém Zélandu a hledá si tam sídlo, kde chce zůstat, dokud neskončí vojenský konflikt v Iráku.

Spolu s kytaristou Audioslave Tomem Morellem založil neziskovou organizaci Axis of Justice, která si do vývěsního štítu vepsala boj za lidská práva a ekonomickou spravedlnost.

Uskupení na svých stránkách odkazuje také na různé protestní akce, například proti údajné necitlivé politice fast-foodové společnosti Burger King vůči farmářům.

Založil i label Serjical Records, u něhož mohou vydávat nadějné kapely, které by jinak mainstreamové hlídky snadno rozpoznaly a zneškodnily.

System of a Down si dali pauzu. Jak dlouhou sami netuší
System of a Down si dali pauzu. Jak dlouhou sami netuší | Foto: System Of A Down

Tankianův antimilitarismus a obrana spravedlnosti mají zřejmý původ. Narodil se v Libanonu arménským rodičům a ještě jako malý chlapec opouštěl zemi kvůli zuřící občanské válce.

Jeho novým domovem se staly Spojené státy. Vystudoval marketing a pracoval v softwarové společnosti. Pak ale zvítězila hudba - stále víc času věnoval kapele, kterou založil s dalšími třemi kamarády z arménské komunity, později nazvanou System of a Down.

Na právě probíhajícím turné k dílu Elect The Dead se ale "bojovník za pravdu" - jak sám sebe nazývá - musí obejít bez tradičních souputníků.

Serj Tankian - Feed Us

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy