San Piego ožívá, Vypsaná fixa kreslí čtvrté album

Michal Pavec
19. 8. 2007 0:03
Fanoušky čeká třináct příběhů s osvědčenou poetikou
Vypsaná fixa na festivalu České hrady
Vypsaná fixa na festivalu České hrady | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Víte, kdo je malej Imo? A už jste někdy slyšeli o městě jménem San Piego? Pokud tušíte, pak vás fenomén Vypsané fixy neminul. A potom také budete zvědaví na nové album, které svérázná pardubická kapela vydává v polovině září.

Dostat se až ke čtvrtému studiovému albu chystanému u velké firmy nebylo pro skupinu sprintem na vrchol, spíš pozvolným klusem maratónskou tratí. Do povědomí fanoušků se musela Vypsaná fixa vepsat vytrvalým hraním na všemožných štacích, kam občas zavítalo jen pár zvědavců.

"Dřív, když nás nikdo neznal, jsme jezdili hodně, do roka jsme měli třeba 150 koncertů," vzpomíná Márdi, frontman kapely a jeden z jejích zakladatelů. V současnosti už Vypsaná fixa stlačila počet vystoupení pod stovku; ale i tak patří mezi nejčastější a nejpopulárnější účinkující klubových koncertů i letních festivalů.

Poznávacím znamením skupiny jsou bezesporu Márdiho vyšinutě euforické texty účinně fungující dohromady s garážovým kytarovým zvukem. Specifická slovní poetika plná nálad, fiktivních i skutečných figurek se občas propojí i s Márdiho oblíbenými literárními postavami. Na nové desce se objeví třeba Remedios a Úrsula Buendíovy z Marquezových Sto roků samoty.

Foto: Aktuálně.cz

O  přesný výklad významu skladeb se ale nemá cenu pokoušet; za zvláštně poskládaná slova si každý může doplnit svůj vlastní příběh.

Některé skladby pro novou desku vznikaly zvláštním způsobem. "Například Antidepresivní rybička vznikla tak, že jsem šel kolem nádraží a potkal svýho kámoše, kterej mi řekl: ´Pojeď se mnou do Brna.´ Tak jsem jel a z toho výletu vznikla tahle píseň," líčí Márdi, kde všude může vzniknout text pro Vypsanou fixu.

Celkem bude na nové, zatím bezejmenné desce třináct skladeb, které skupina vybrala z devatenácti připravených možností. Na čtvrté řadové album se hodně soustředila: kvůli přípravě si dala v zimě tříměsíční koncertní pauzu a vyrážela na několikadenní soustředění, kde své nápady nahrávala.

Kytarista Mejla a basák Mejn přesídlili z Pardubic do Prahy a kapela už na sebe neměla tolik času jako dřív, když celá čtveřice bydlela v Pardubicích - tedy pardon, v San Piegu. Tvůrčí tábory tak byly i nutností.

Podle pracovních verzí nových písní se zdá, že bude Fixa pokračovat v trendu předchozí desky Krása nesmírná. Kapela nepatrně odbočila od syrového zvuku prvních dvou alb Brutální všechno a Bestiálně šťastní a nabídla pestřejší a vyzrálejší melodie.

Foto: Sony BMG

Vliv na podobu připravované novinky měl i producent Dušan Neuwerth (Tata Bojs, Kryštof). "Dušan je perfekcionista, chtěl udělat čistou kytarovou desku," popisuje zpěvák Márdi novou spolupráci. Přesto nechybí řada elektronických zvuků podtrhující různorodost songů.

"Nebránili jsme se ničemu, chtěli jsme, aby deska byla pestrá. Aby na ní byl největší nářez, co jsme kdy udělali, a pak klidně písnička zahraná na španělku," vypočítává Márdi.

Téměř jisté je, že ani tentokrát rocková parta nezapustí mainstreamové kořeny, jako se to před pár lety podařilo třeba Divokýmu Billovi díky "rádiové" desce Mezi nima. Pro pardubickou kapelu to ale není ostuda, vždyť i Vypsanou fixou jde nakreslit příjemná atmosféra.

 

Právě se děje

Další zprávy