S Kaiser Chiefs dorazí Offspring, Beatsteaks i Coldcut

kul
11. 4. 2008 14:25
Festivalové léto získává jasnější kontury
Kaiser Chiefs
Kaiser Chiefs | Foto: Universal Music

Praha - Po oznámených navrátivších se Happy Mondays na Colours of Ostrava krystalizují i další velká jména pro blížící se festivalovou sezonu ve znamení zválených luk a kelímkového piva.

Reunionu zástupců manchesterské scény budou v Ostravě mezi 10. a 13. červencem sekundovat Sinead O'Connor a Gogol Bordello.

Rozšíření line-upu o festovní akvizici experimentálního labelu Ninja Tune, Coldcut hlásí Creamfields, jež se budou konat 12. července v Břeclavi.

Coldcut se naposledy ozvali v roce 2006 albem Sound Mirrors, na jehož natáčení si pozvali hosty jako Jon Spencer (Blues Explosion), Roots Manuva nebo rappera Saula Williamse. Podle nadšených kritik tak Coldcut překonali fázi, která by z nich mohla učinit sebeopakující se relikt 90. let.

Coldcut
Coldcut | Foto: Ninja Tunes

Ovšem zatím nejžhavější jméno současné scény nabízí o týden dříve Rock for People. Po loňských famózních headlinerech The Killers přicházejí organizátoři s dalším výrazným zástupcem kytarové scény, mezi hlavními hvězdami festivalu pořádaného v Hradci Králové se tentokrát objeví britští Kaiser Chiefs.

Pětice, jež se s velkou dávkou patriotismu hlásí ke svému domovskému městu Leeds, funguje už od roku 1997, ovšem manicky přijatý debut vydali až v roce 2005.

Deska s názvem Employment, jež byla inspirována novou vlnou, punkem ale i ska, zaznamenala obrovský úspěch a prodaly se jí přes tři miliony kusů. Mimo to byla nominovaná i na prestižní Mercury Prize.

Loni v březnu se Employment dočkala následovníka: Yours Truly, Angry Mob. Především singl Ruby, který se dokonce dostal až na samotný vrchol britské hitparády a stal se z něj celosvětový hit, zapříčinil, že druhé album nezůstalo zcela ve stínu debutu.

Ke Kaiser Chiefs se podle nejnovějších zpráv připojí i Offspring - autoři odrhovačky Why Don't You Get A Job? a hrdinové neopunku první poloviny devadesátých let, z kterého se už dávno stal "staropunk."

Festival Rock for People se bude konat v termínu od 3. do 5. července a to už druhým rokem na nové lokaci: v areálu bývalého vojenského letiště v Hradci Králové. Rozpis dosud potvrzených interpretů na Rock for People najdete zde.

Beatsteaks
Beatsteaks | Foto: Aktuálně.cz

Přesun chystá i další akce. Trutnovský Open Air Music Festival, sraz mániček a Indiánů, po dvaceti letech opustí tamní Bojiště a vrátí se tam, kde v roce 1987 vznikl - do nedalekého Volanova; otázkou je, zda to bude už letos.

Na tradici někdejších přehlídek Go Planet Roxy a Love Planet letos naváže Planet Festival na letištní ploše aeroklubu Tábor. Dvě pódia budou o víkendu - v sezónním předstihu 13. a 14. června - patřit berlínským rockovým superstar Beatsteaks, doplní je veteráni amerického high-school punku Bad Religion nebo zakladatelé EBM, belgičtí Front 242.
 
K nim připočítejme trio Kosheen, dubové Zion Train, vytrvale oblíbený sólový projekt Chrise Cornera I AM X, spřízněnou londýnskou čtveřici Nemo nebo elektro-punkové Warren Suicide taktéž z Berlína.

Lístky jsou už v předprodeji, další jména se ještě budou potvrzovat.

 

Právě se děje

Další zprávy