Romácký rap Gipsy.cz baví rádio posluchače

kul
5. 4. 2007 11:30
Eurosongem neprošli, Evropa si je přece našla
Gipsy.cz
Gipsy.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Osmé místo v evropské hitparádě world music patří albu Romano Hip Hop a jeho aktérům, rómské kapele Gipsy.cz.

"Je to vůbec poprvé, kdy se hudebníci z České republiky probojovali v této hitparádě do první desítky," připomíná mluvčí kapely Silvie Marková.

Žebříček World Music Charts Europe vzniká každý měsíc na základě hlasování pěti desítek publicistů, kteří písně world music nasazují do rozhlasů ve 23 evropských zemích.

Za poslední měsíc Gipsy.cz poskočil o pět příček a v příštích dnech je čeká představení v BBC a vydání písně Jednou na několika zahraničních kompilacích.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte rozhovor s Gipsym: Dneska je všechno o prachách

Čtěte o křtu desky Romano Hip Hop: Gipsy prská na hubu pro bílé i černé

Potvrzuje se tak zájem o romskou kapelu, která prvky hip hopu spojuje s tradiční hudbou a současným popem. Gipsy.cz získali Anděla jako Objev roku a přijali účast v boji o finále písničkové soutěže Eurosong. Do Finska ale diváci poslali Kabát.

Čtěte více o českém finále Eurosongu: Češi vyslali na eurosong Kabát. Škyt!

Hlavní osobností kapely je rapper Gipsy (Radoslav Banga), který v českém showbyznysu začínal jako popový producent a skladatel (vydal album pod pseudonynem Ramonis a je autorem písně Letím ke hvězdám pro finalisty SuperStar), měl hiphopovou kapelu Syndrom Snopp.

Gipsy už jsou také připraveni na živé vystoupení.
Gipsy už jsou také připraveni na živé vystoupení. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

S ní se kurážně otíral o Romy s vírou, že když si z nich bude utahovat, nejlépe upozorní na jejich problémy. Teď nejvíc sil soustředí do projektu Gipsy.cz, ve kterém se setkal s houslistou Vojtou Lavičkou, kontrabasistou Janem Surmajem a jeho bratrem Petrem (kytara, akordeon, viola).

Gipsy.cz spolupracovali i s významnou postavou balkánské dechovky Bobanem Markovičem, který je pozval na turné a česko-romská kapela se přiblížila k  první lize world music.

"Je to chrlení ohně kolem sebe, jedeš za sebe a svůj názor. Připadá mi, že dělat hudbu je moje poselství. Nikomu nic nevnucuju. V tuhle chvíli se chci hlavně bavit a užívat si," říká o sobě a své tvorbě Gipsy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy